Iris Barry

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Iris Barry
Iris Barry.jpg
LairIris Sylvia Crump
1895
Washwood Heath
PatiDhésèmber 22, 1969
BangsaBritish; American
PakaryanJuru kritik filem
Kondhang ingKurator Museum of Modern Art

Iris Barry (1895 – 1969) inggih punika salah satunggalipun juru kritik filem lan kurator saking Inggris-Amérikah Sarékat. Ing dasawarsa 1920-an piyambakipun ndhèrèk njumenengaken London Film Society, ingkang dados dhepartemèn kurator filem kaping pisan ing Museum of Modern Art New York taun 1935.[1].

Latar wingking[besut | besut sumber]

Barry ingkang gadhah asma asli Iris Sylvia Crump, miyos wonten Washwood Heath dhistrik Birmingham, Inggris. Piyambakipun punika putri saking Alfred Charles Crump lan Annie Crump. Barry nglampahi pawiyatan wonten ing Biara The Ursuline Verviers, Bèlgi.[2] Lajeng pindhah dhateng London ing taun 1916 utawi 1917, ing mriku piyambakipun pinanggih kaliyan Ezra Pound. Barry gadhah kalih momongan saking Wyndham Lewis, ingkang miyos ing taun 1919 (putera) lan 1920 (puteri).[2]

Piyambakipun wiwit ngintun pakaryan awujud kritik filem wonten ing The Spectator taun 1923, lan nampi pedamelan minangka juru warta ing Daily Mail antawisipun taun 1925 dumugi 1930, nalika pindhah dhateng Amérikah Sarékat.[2] Sesémahanipun kaliyan Alan Porter mboten mlampah dangu.[2]

Filem Society kaping pisan dipunjumenengaken ing wulan Oktober 1925; piyambakipun salah satunggalipun ingkang ndhèrèk njumenengaken, sesarengan juragan gedhong biyoskup Sidney Bernstein, sutradara Adrian Brunel, Ivor Montagu, lan sesami juru kritik filem Walter Microsoft.[3][4].

Piyambakipun saestu misuwur minangka kurator ing Museum of Modern Art, ingkang wiwit jumemeng ing taun 1929. Sasampunipun dumugi Amérikah Sarékat ing taun 1930, piyambakipun mandhégani jumenengipun dhepartemèn kajian filem ing taun 1932,[2] kanthi migunakaken arsip saking filem-filem awis, buku kapustakan babagan filem, lan program pangeduman filem. Piyambakipun ugi nyimpen filem. Salajengipun Barry dados warga Amérikah Sarékat ing taun, 1941, sesémahan kaliyan John E. Abbott.

Barry nyerat buku buku populèr kanggé filem-filem ingkang saweg dipundamel, sesirah Let's Go to the Pictures (1926) lan babagan ilmuwan klasik D. W. Griffith: American Film Master (1940). Barry ugi asring nyerat perkawis buku wonten ing New York Herald Tribune.

Taun 1949, piyambakipun nampi Chevalier Legion of Honor[2] saking pamaréntah Perancis amarga kaprigelanipun lan pangabektènipun ing jagat filem. Barry tilar donya ing surya 22 Dhésèmber 1969, ing Marseilles.[2]

Karya[besut | besut sumber]

Sumber sanèsipun[besut | besut sumber]

  • Sitton, Robert (2014). Lady in the Dark: Iris Barry and the Art of Film. ISBN 9780231165785. 

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Screenonline: Film Society
  2. a b c d e f g Barbara Sicherman; Carol Hurd Green (January 1980). Notable American Women: The Modern Period: a Biographical Dictionary. Harvard University Press. kk. 56–58. ISBN 978-0-674-62733-8. Dijupuk 24 June 2013. 
  3. Oxford DDNB: Adrian Brunel
  4. Screenonline:Walter Mycroft

Pranala njawi[besut | besut sumber]