Ira Koesno

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Ira Koesno utawa Dwi Noviratri Koesno ya iku mantan jurnalis Liputan 6 SCTV, lair  30 November 1969. Wis ora asing dadi moderator debat.

Kauripan[besut | besut sumber]

Ira sakdurunge wis ping loro dadi moderator calon gubernur dan wakil gubernur DKI 2017. Nalika kuwi, Sandiaga sing  dadi calon wakil gubernur DKI muji penampilane Ira nang debat pertama.

Miturut Sandi, sosok Ira emang wis di tunggu-tunggu masyarakat amarga wis suwe ora muncul nang tipi. Nang debat pertama pilkada DKI Jakarta, tekane Ira Kusno gawe heboh. Mula kang saka kuwi faktor masyarakat dadi tertarik kanggo ndeleng debat sing ke loro lan ke telu saengga program saben pasangan calon bisa di tanpa karo masyarakat. Ira sempet ragu nalika ngerti kisi-kisi pitakonan wis disampekake marang pasangan calon presiden lan wakil presiden. Amarga, akeh masyarakat sing pada takon acarane bakalan menarik apa ora nek pitakonane wis diwenehake. Ananging, KPU ngandaraken bocoran pitakonan kuwi namung  kanggo debat rong segmen saka totale enem segmen. Persiapane Ira sakdurunge debat yaiku sering diskusi karo kanca kerjane supaya ana chemistry. Kajaba kuwi, dhweke kabeh diskusi karo para panelis supaya ngerteni kabeh konteks pitakonan ngengingi isu hukum, korupsi, HAM, lan terorisme. Kelorone uga gawe daftar frasa kang umum supaya isa dimengerteni masyarakat.[1] Kanthi pribadi, Ira nduweni pangarep-arep pasangan kasebut bisa njawab pitakonan kanti bener mengkone. Terutama bisa nunjukake visi lan misi marang masyarakat. Ngawiwiti karier dadi akuntan, Ira Koesno malih profesi dadi jurnalis ing salah sawijining stasiun tipi swasta ing Indonesia.

Ira sempet gawe kontroversi nalika dadi pambiwara ing stasiun televisi kasebut. Iki  Kedadean ing tanggal 17 wulan Mei taun 1998 sakdurunge presiden Soeharto lengser. Nalika kuwi Ira Koesno ngaweh pitakonan marang mentri Negara Lingkungan Hidup Sarwono Kusumaatmadja. Nang wawancara iku, muncul istilah "cabut gigi" kang ngerujuk pangarepan tumprap mudune Soeharto nalika Orde Baru nang pengujung kuasa. Sarwono saknalika iku nanggepi kondisi pamerintahan ngadepi gelombang demonstrasi mahasiswa. Kanggo ngobati pemerentah kang "sakit gigi", miturut sarwono, mangka perlu dicabut untune kang ngrujuk ing presiden Soeharto.Akibat tayangan iki, Ira Koesno oleh sanksi. Ananging kariere dadi pambiwara tetep jalan.


Karir[besut | besut sumber]

Ing taun 2004, Ira Koesno pikantuk mandat saka KPU kanggo dadi moderator ing sesi debat perdana pilpres 2004. Taun iku minangka dadi sejarah amarga ing sepisan indonesia nganakake pemilihan presiden secara langsung. Ing acara debat 1 sejam 30 menit kasebut, kang tampil dadi panelis yaiku peneliti saka Lembaga Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI) Ikrar Nusa Bhakti, dosen Fakultas Hukum Universitas Indonesia (UI) Harkristuti Harkrisnowo, Dekan Fakultas Ekonomi UI Aditiawan Chandra, lan Rektor Universitas Diponegoro Eko Budihardjo. Pitakonan kuwi muncul saka maneka panelis calon kandidat, nanging akehe dheweke kabeh  namung sepakat lan nambahake pertanyaan salah sijining kubu.

Nganti, Ira Koesno sempet nekanake wangsulane calon liyane kudu dijangkepi alesan setuju utawa ora setuju. Anggone mangsuli pitakonan ngandarake paparan program lan uga wangsulan atas pitakonan panelis seringe nglewati bates waktu kang ditentokake.

Sakwise iku Ira Koesno ora tau muncul ing media, jebule dheweke gawe jasa konsultan media lan kehumasan kang dijenengi Irakoesno Communications. Mlebu era kontestasi pilkada DKI Jakarta 2017,  jenenge muncul maneh nang media. KPU DKI Jakarta milih Ira amarga nduweni pengalaman dadi moderator ing sajroning debat perdana pilpres, Apa maneh dheweke jurnalis senior.

Nalika kuwi, debat di bagi dadi 3 bagian, yaiku  pitakonan saka tim panelis, pitakonan sama masyarakat, lan debat terbuka keloro pasangan calon.

Debat teebuka iku banjur di bagi dadi 2, yaiku debat antar calon gubernur, nalika kuwi dheweke dadi moderator rong puteran waktu pilkada DKI 2017.

Pitakonan debat sifate namung pemantik. Sanadyan pitakonan wis di wenehake ing paslon sakdurunge debat di selenggarakake, ananging iku ora bakal ngurangi gayenge suasana ing sajroning debat. Minangka sakwise pitakonan di wenehake, paslon kudu ngawehake penjelasan saka jawabane. Sakbanjure, moderator arep ngaweh jawaban kanggo goleki wangsulan kasebut. Ana rong segmen debat saka pitakonan kang wis luwih disit di wenehake nang paslon, rong segmen liyane, paslon di olehke ngaweh pitakonan antara paslon siji lan paslon liyane. Nang njero debat uga akan diterapna rong pitakonan. Rong model iku, yaiku model pitakonan terbuka lan tertutup. Model terbuka tegese kisi-kisi pitakonan wis luwih ndisik diwenehake ing peserta sakdurunge debat di selenggarakake. Model iki ngaweh kesempatan kanggo peserta debat supaya angerteni pertanyaan lan nyiapake jawaban. Tema debat pertama yaiku hukum, HAM, korupsi, dan terorisme. Pesertane yaiku pasangan calon presiden lan calon wakil presiden. Debat pertama arep di siarake saka papat lembaga penyiaran antarane TVRI, RRI, KOMPAS TV, lan RTV. Sakwise debat pertama, debat ke loro rencanane arep di selenggarakake ing tanggal 17 Februari 2019, debat ke telu ing tanggal 17 Maret 2019 lan  kepapat ing tanggal 30 Maret 2019. Sawetara, debat terakhir durung di tentukake tanggale amarga KPU lan tim kampanye isih arep ngecek jadwale pasangan calon.

Rujukan[besut | besut sumber]

https://nasional.kompas.com/read/2019/01/17/14233631/sosok-ira-koesno-kontroversi-era-reformasi-hingga-debat-perdana-dalam?page=all

  1. Media, Kompas Cyber. "Mengenal Ira Koesno dan Imam Priyono, Moderator Debat Pertama Pilpres". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dijupuk 2019-05-21.