Howard Hathaway Aiken

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Howard Hathaway Aiken

Howard Hathaway Aiken ya iku pencipta komputer kang wiwitan.[1] Howard Hathaway Aiken lair ing New Jersey, 9 Maret 1990.[1] Dheweke kuliyah ana ing University of Wisconsinlan lan entuk delar dhoktor ing Universitas Harvard.[1] Nalika dadi instruktur ing Departemen Fisika Harvard, Aiken angen-angen gawé sawijining komputer utawa mesin itung.[1] Sejatine, nalika iku wis ana mesin itung gawéane Hollerith, nanging mesin iku durung bisa ngrampungake itung-itungan kang ngandhut wilangan negatif.[1]

Taun 1937, Aiken mumpuni tulisan-tulisan Charles Babbage, sawijining ilmuwan gedhe kang sadurunge nemokake mesin itung digital kang dadi piranti kang paling misuwur ing ngremabakane komputer.[2] Kanthi tulungan IBM, Aiken kasil anggone gawé komputer kang wiwitan kanthi aran Automatic Sequence Controlled Calculator (ASCC). Komputer gawéane Aiken dhuwure 2,4 meter, dhawane 15,3 meter, lan bobote 35 ton.[2] Ing jerone ana kabel kang dhawane 800 kilometer lan 3 yuta saklar.[2] Komputere Aiken bisa ngrampungake soal cacah 23 kang ana gegayutane wilangan.[2] Kanggo ngrampungaek soal tambah-tambahan butuhake wektu 6 detik lan soal para gapit butuhake wektu 12 detik.[2] Aiken banjur nyempurnakake ASCC ing Universitas Harvard.[2] Ing kono, jenenge diganti dadi Harvard Mark I.[2] Komputer Harvard I iki dirampungake Aiken kanthi bebarengan karo telung insinyur liyane ya iku Durfee, Hamilton, lan Lake.[2] Aiken tinggal donya ing Missouri, Amerika Serikat, tanggal 14 Maret 1973.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 124]
  2. ^ a b c d e f g h i (id) [Muchlisin Asti, Badiatul, dkk. 2009.105 Tokoh dan Perintis Dunia.Yogyakarta:Narasi Hal. 125]