Haida Gwaii

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Haida Gwaii
Kapuloan Queen Charlotte
Haida Heritage Centre.jpg
Haida Heritage Centre di Kaay Llnagaay
Géografi
Pernah Samudra Pasifik
Koordhinat 53°N 132°W / 53°N 132°W / 53; -132Koordhinat: 53°N 132°W / 53°N 132°W / 53; -132
Gunggung pulo ~150
Pulo-pulo gedhé Pulo Graham, Pulo Moresby
Jembar 10.180 km2 (3.931 sq mi)
Èlevasi dhuwur dhéwé 1.164 m (3.819 ft)
Titik dhuwur dhéwé Gunung Moresby
Administrasi
Kanada
Provinsi  British Columbia
Pamukiman jembar dhéwé Queen Charlotte City (pop. 948)
Dhémografi
Cacah jiwa 4761 [1] (2008)
Kapadhetan 0.468 /km2 (1,212 /sq mi)
Additional information
Zona wektu: Pasifik

Haida Gwaii[2] utawa Kapuloan Queen Charlotte,[3] ya iku salah sijining kapuloan ing Pasisir Lor British Columbia, Kanada, akèh-akèhé dipanggoni déning suku Haida. Haida Gwaii kagolong saka rong pulau utama: Pulau Graham ing lor, lan Pulau Moresby ing kidul, bareng sekitar 150 pulau cilik kanthi jembar 10,180 km2 (3,931 sq mi). Pulau gedhé liyané ya iku Pulau Anthony (British Columbia), Pulau Langara, Pulau Louise, Pulau Lyell, Pulau Burnaby, lan Pulau Kunghit.

"Haida Gwaii" ing basa Inggris diucapkaké /ˈhdə ɡw/, HY-duh-gweye-'. Jeneng iki artiné "Kepulauan Bangsa" ing basa Haida.

Kepulauan iki misah saka lemah British Columbia ing sisih wétan déning Selat Hecate. Pulau Vancouver mapan ing kidul, ing seberang Queen Charlotte Sound (Canada), ing sawetara praja Amerika Serikat Alaska mapan ing lor, ing seberang Dixon Entrance sing direbutaké.

Sapropirane pulau dilindungi ing ngisor UU federal kaya ta Gwaii Haanas National Park Reserve and Haida Heritage Site, sing nyakup Pulau Moresby lan pulau-pulau sekitaré. Ana Sapropirané taman propinsi sing uga dilindungi, ananging ing ngisor UU propinsi, sing paling gedhé ya iku Naikoon Provincial Park ing étan laut Pulau Graham. Kepulauan iki ya iku omah kanggo akèh kauripan liar, kamasuk subspesies paling gedhé Beruang Ireng Amerika, lan subspesies paling cilik (Ursus americana carlottae) lan subspesies stoat Mustela erminea haidarum. Rusa buntut ireng lan rakun ya iku spesies sing lagi waé teko sing saya akèh jumlahé.

Ing tanggal 3 Juni 2010, Haida Gwaii Reconciliation Act kanthi resmi mènèhi jeneng kepulauan iki Haida Gwaii minangka pérangan saka protokol rekonsiliasi antarané British Columbia lan suku Haida.[2][4]

Uga delengen[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]