Gréja Blendhuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gréja blenduk (saka sisih tengen).
Gréja Blendhuk taun 1940 saka sisih kiwa (Kolèksi Troopenmuseum).

Gréja Blendhuk iku salah sijiné gréja kang duwé gaya arsitèk yasan neo-klasik. Gréja iki kalebu tetengeré Kota Lama Semarang. Lokasiné frontal ing dalan Suari kang mbiyén karan dalan Basa Walanda:Kerk Straat (dalan gréja). Gréja iki arupa Gréja Kristen tuwa dhéwé ing Jawa Tengah kang dibangun déning masarakat Walanda kang manggon ing Semarang ing taun 1753, kanthi wangun hèksagonal (pesagi wolu). Gréja iki sajatiné duwé jeneng Gréja Immanuel, kang dumunung ing Dl. Letjend. Suprapto 32. Kubahé gedhé, dilapisi prunggu, lan ing sajeroné ana sawijining orgel Barok. Arsitèktur ing jero digawé dhedhasar wujud salib Yunani. Gréja iki dirénovasi taun 1894 déning W. Westmaas lan H.P.A. de Wilde, kang nambahaké loro menara ing sisih ngarep gedhong gréja iki. Jeneng Blendhuk iku jejuluk saka masarakat saenggon kang tegesé wangun kubah kang mblendhuk. Gréja iki nganti saiki isih dipigunakaké ngibadah saben dina Minggu. Ing saubengé gréja iki uga ana sawetara yasan liya saka jaman kolonial Walanda.

Réferènsi[besut | besut sumber]