Glögg

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Gelas kaca
Glögg digawe nganggo kulit jeruk lan rempah-rempah
Glögg lagi anget

Glögg utawa glogg ( Danish , Nurwègenn , Swedish , Icelandic , Pharurse , Basa Finlandia: glögi ) yaiku anggur sing dibumbui, biasane alkohol, mulled utawa semangat . Iki minangka omben-omben tradisional Nordik sajrone musim salju, utamane ing sekitar Natal.[1][2][3]

Ing negara-negara Nordik, anggur panas wis ngombe umum wiwit paling ora abad kaping 16. Wangun asli glögg, minuman keras sing dibumbui, dikonsumsi dening para utusan lan tukang pos sing plancongan nganggo jaran utawa ski nalika hawa adhem. Wiwit awal abad kaping 19, glögg wis ngombe ing mangsa salju umum, dicampur lan digawe panas karo jus, sirup, lan kadhang kala ana semangat utawa jus sing luwih angel .[4] Resep glögg beda-beda; variasi umume diwiwiti nganggo anggur putih utawa manis utawa roh kayata brendi utawa cognac. Produksi glögg diwiwiti kanthi nggodhok banyu lan nambah rempah-rempah. Sawise sawetara menit mendidih, dicampur saringan banjur ditambah jus jus, anggur utawa roh sing bening. Rempah-rempah sing paling umum ing glögg yaiku cengkeh, kayu manis, kapulaga lan jahe . Bahan-bahan umum liyane bisa uga kalebu jeruk saka jeruk utawa jeruk nipis, kismis utawa

almond .[5]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Gløgg". Det Norske Akademis ordbok. Diarsip saka sing asli ing December 23, 2019. Dibukak ing December 1, 2019.
  2. "Glögg (Swedish Mulled Wine)". curiouscuisiniere.com. Diarsip saka sing asli ing December 23, 2019. Dibukak ing December 1, 2019.
  3. "Glögi (mulled wine)". finland.fi. Diarsip saka sing asli ing December 23, 2019. Dibukak ing December 1, 2019.
  4. "Finnish Christmas". dlc.fi. Diarsip saka sing asli ing 2 February 2019. Dibukak ing 26 January 2019.
  5. Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 135. WSOY, 1958.