Giorgio Napolitano

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano.jpg
Presiden Républik Italia ke-11
Kalungguhan saiki
Wiwit lungguh
15 Mei 2006
Kadhisiki Carlo Azeglio Ciampi
Rerincèn priangga
Lair (1925-06-29) 29 Juni 1925 (umur 91)
Napoli, Italia
Parté pulitik Dhémokrat Kiri
Sisihan Clio Maria Bittoni
Propési Pulitikus

Giorgio Napolitano (lair ing Napoli, Italia, 29 Juni 1925; umur 91 taun), inggih punika pulitikus lan senator ingkang yuswa ingkang gésang Italia serta Presiden Républik Italia ing wanci punika. Piyambakipun kapilih ngélampahi pemilu ingkang dipunlampahi ing 10 Mei 2006 lan miwiti jabatanipun ngantos dipunlantik ing 15 Mei.

Biografi[besut | besut sumber]

Ing taun 1942, ing yuswa 17 taun, Napolitano masik ing Universitas Napoli Federico II. Piyambakipun dados anggota organisasi GUF (Gruppo Universitario Fascista, Kelompok Fasis Universitas) setempat, organisasi mahasiswa Fasis. Di sana ia menemukan sejumlah mahasiswa sanés ingkang sami-sami nganut tingalanipun ingkang negatif kaliyan rezim yang berkuasa. Kadasta ingkang sampun dipunserat, kelompok punika, "ingkang kasunyatanipun inggih punika sebuah ladang persemaian sejati saking energi intelektual anti fasis ingkang nyamar lan kadas dipuntoleransi". .[1] Piyambakipun punika madeke sebuah kelompok komunis ingkang anti fasis, ingkang saksampune gencatan senjata, Nderek serta ing pinten-pinten obahan perlawanan kaliyan Nazi lan pasukan-pasukan pro Mussolini.[2] Ing taun 1945, saksampune pungkasan Perang Dunia II, Napolitano gayut kaliyan Parté Komunis Italia (Partito Comunista Italiano, utawi PCI). Ing taun 1947 piyambakipun lulus saking sekolah hukum. Piyambakipun kawiwitan kapilih dados anggota Dewan Perwakilan ing taun 1953. Saksampune punika, piyambakipun kapilih ing salebeting Komite Nasional parté, lan mikul tanggel jawab kangge Komisi kangge Italia Selatan ing taun 1956. Ing taun punika, kedadosan Revolusi Hongaria ingkang lajeng dipuntindas déning Uni Soviet. Pimpinan Parté Komunis Italia nganggep pemberontakan punika kontra-revolusi (l'Unità, koran resmi PCI, nyebat mereka kadasta "bajingan-bajingan" lan "Agen-agen provokasi") lan Napolitano nderek garis parté. Ngantos taunan saklajengipun, piyambakipun berulang kali nyatakaken sampun ninggalaken tindak tandukipun, lan hal punika bagian dipunsebabkaken déning keprihatinan babagan kesatuan parté lan utaminipun kaliyan "konsep bahwa peranan lan aksi PCI boten kapisah saking 'lapangan sosialis' ingkang dipunpimpin déning Uni Soviet, lapangan ingkang kaliyan piyamabakipun kedhah boten kasentuh déning front 'imperialis'". Ing otobiografi pulitikipun Dal PCI al socialismo europeo ("Saking Parté Komunis Italia nuju Sosialisme Éropah"),[1] Napolitano ngingat pembenarannya atas campur tangan Soviet minangka "siksaan otokritis nigkang mendukakannya." Napolitano kapilih ing 10 Mei 2006 ing putaran pemilihan kaping sekawan—putaran kawiwitan ingkang mbetahaken mayoritas mutlak kemawon, benten kaliyan tiga putaran sakderengipun ingkang mbetahaken kalih pertiga suanten—kaliyan 543 suanten (menawi 1009). Piyambakipun inggih punika tiyang kawiwitan bekas komunis ingkang dados Presiden Italia. Dados calon Presiden Républik Italia piyambakipun dipungambaraken déning para anggota Uni lan Wisma Kemerdekaan (ingkang maringi suanten kosong) saksampune pemilihanipun. Ananging sejumlah surat kabar sayap tengen Italia, kadasta tuladhanipun il Giornale, ngungkapaken keprihatinan kaliyan masa lajengipun dados tiyang komunis.[3]

Gagasan-gagasan pulitikipun moderat ing konteks PCI: menawi piyambakipun dados pemimpin saking punapa ingkang dipunsebat "sayap melioris" (corrente migliorista) saking parté punika, ingkang anggota-anggotanipun antawisipun inggih punika Gerardo Chiaromonte lan Emanuele Macaluso. Istilah migliorista (saking migliore, basa Italia kangge "langkung sae") dipunciptakaken kaliyan maksud sekedhik mengejek.

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Napolitano, Giorgio. Dal Pci al socialismo europeo. Un'autobiografia politica (ing Italian). Laterza. ISBN 88-420-7715-1. 
  2. ^ Graziani, Nicola. "Quirinale: Giorgio Napolitano, il compagno gentiluomo" (ing Italian). Dijupuk 2006-05-13. 
  3. ^ il Giornale, Sul colle sventola bandiera rossa (basa Italia), terbitan 110, 11 Mei 2006. Diakses pada 14 Mei 2006 (PDF)

Pranala Njaba[besut | besut sumber]


Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
Carlo Azeglio Ciampi
Presiden Républik Italia
15 Mei 2006 – Sekarang
Diganti déning:
Sedang Menjabat


Cithakan:Presiden Italia