Giorgio Napolitano

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Giorgio Napolitano
Giorgio Napolitano.jpg
Présidhèn Républik Itali ke-11
Kalungguhan saiki
Wiwit lungguh
15 Mèi 2006
Kadhisiki Carlo Azeglio Ciampi
Rerincèn priangga
Lair (1925-06-29) 29 Juni 1925 (umur 92)
Napoli, Itali
Parté pulitik Dhémokrat Kiri
Sisihan Clio Maria Bittoni
Propési Pulitikus

Giorgio Napolitano (lair ing Napoli, Itali, 29 Juni 1925; umur 92 taun), inggih punika pulitikus lan senator ingkang yuswa ingkang gésang Italia sarta Présidhèn Républik Italia ing wanci punika. Piyambakipun kapilih ngélampahi pemilu ingkang dipunlampahi ing 10 Mèi 2006 lan miwiti jabatanipun ngantos dipunlantik ing 15 Mèi.

Biografi[besut | besut sumber]

Ing taun 1942, ing yuswa 17 taun, Napolitano masik ing Universitas Napoli Federico II. Piyambakipun dados anggota organisasi GUF (Gruppo Universitario Fascista, Kelompok Fasis Universitas) setempat, organisasi mahasiswa Fasis. Di sana ia menemukan sejumlah mahasiswa sanés ingkang sami-sami nganut tingalanipun ingkang negatif kaliyan rezim yang berkuasa. Kadasta ingkang sampun dipunserat, kelompok punika, "ingkang kasunyatanipun inggih punika sebuah ladang persemaian sajati saking ènergi intelektual anti fasis ingkang nyamar lan kadas dipuntoleransi"..[1] Piyambakipun punika madeke sebuah kelompok komunis ingkang anti fasis, ingkang sasampunipun gencatan senjata, Nderek sarta ing pinten-pinten obahan perlawanan kaliyan Nazi lan wadyabala-wadyabala pro Mussolini.[2] Ing taun 1945, sasampunipun pungkasan Perang Dunia II, Napolitano gayut kaliyan Parté Komunis Italia (Partito Comunista Italiano, utawi PCI). Ing taun 1947 piyambakipun lulus saking sekolah ukum. Piyambakipun kawiwitan kapilih dados anggota Dewan Perwakilan ing taun 1953. Saksampune punika, piyambakipun kapilih ing salebeting Komite Nasional parté, lan mikul tanggel jawab kanggé Komisi kanggé Italia Selatan ing taun 1956. Ing taun punika, kadadosan Revolusi Hongaria ingkang lajeng dipuntindas déning Uni Soviet. Pimpinan Parté Komunis Italia nganggep pemberontakan punika kontra-révolusi (l'Unità, koran resmi PCI, nyebat mereka kadasta "bajingan-bajingan" lan "Agen-agen provokasi") lan Napolitano ndhèrèk garis parté. Ngantos taunan salajengipun, piyambakipun berulang kali nyatakaken sampun ninggalaken tindak tandukipun, lan hal punika pérangan dipunsebabkaken déning keprihatinan babagan kesatuan parté lan mliginipun kaliyan "konsep bahwa peranan lan aksi PCI boten kapisah saking 'lapangan sosialis' ingkang dipunpimpin déning Uni Soviet, lapangan ingkang kaliyan piyamabakipun kedah boten kasentuh déning front 'imperialis'". Ing otobiografi pulitikipun Dal PCI al socialismo europeo ("Saking Parté Komunis Italia nuju Sosialisme Éropah"),[1] Napolitano ngingat pembenarannya atas campur tangan Soviet minangka "siksaan otokritis nigkang mendukakannya." Napolitano kapilih ing 10 Mèi 2006 ing ubengan pemilihan kaping sekawan—ubengan kawiwitan ingkang mbetahaken mayoritas mutlak kemawon, bènten kaliyan tiga ubengan sadèrèngipun ingkang mbetahaken kalih pertiga swanten—kaliyan 543 swanten (manawi 1009). Piyambakipun inggih punika tiyang kawiwitan tilas komunis ingkang dados Présidhèn Italia. Dados calon Présidhèn Républik Italia piyambakipun dipungambaraken déning para anggota Uni lan Wisma Kemerdekaan (ingkang maringi swanten kosong) sasampunipun pemilihanipun. Ananging sejumlah ariwarta sayap tengen Italia, kadasta tuladhanipun il Giornale, ngungkapaken keprihatinan kaliyan mangsa lajengipun dados tiyang komunis.[3]

Gagasan-gagasan pulitikipun moderat ing konteks PCI: manawi piyambakipun dados pemimpin saking punapa ingkang dipunsebat "sayap melioris" (corrente migliorista) saking parté punika, ingkang anggota-anggotanipun antawisipun inggih punika Gerardo Chiaromonte lan Emanuele Macaluso. Istilah migliorista (saking migliore, basa Italia kanggé "langkung saé") dipunciptakaken kaliyan maksud sakedhik mengejek.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b Napolitano, Giorgio. Dal Pci al socialismo europeo. Un'autobiografia politica (ing basa Italin). Laterza. ISBN 88-420-7715-1. 
  2. ^ Graziani, Nicola. "Quirinale: Giorgio Napolitano, il compagno gentiluomo" (ing basa Italin). Dijupuk 2006-05-13. 
  3. ^ il Giornale, Sul colle sventola bandiera rossa (basa Italia), terbitan 110, 11 Mèi 2006. Diakses padha 14 Mèi 2006 (PDF)

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Jabatan pulitik
Sing mengku  sadurungé:
Carlo Azeglio Ciampi
Présidhèn Républik Itali
15 Mèi 2006 – Sekarang
Diganti déning:
Sedang Menjabat


Cithakan:Présidhèn Itali