Gezer

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Platform di Gezer

Gezer (Cithakan:Lang-he-n) inggih punika asma sebuah kota Kanaan kuno, ingkang kapéngkér ugi ménika sebuah kerajaan, ingkang dipunsébat ing Alkitab Ibrani utawi Perjanjian Lama ing Alkitab Kristen. Tel Gezer (ugi dipunsébat Abu Shusha utawi Tell el-Jezer), sapunika mnéika panggénan arkelogi ingkang wigati manggèn ing tengah-tengah antawis kota Yerusalem lan Tel Aviv lan dados salah satunggaling taman budaya nasional ing Israèl. Ing Alkitab, kota Gezer utaminipun gégayutan kaliyan Yosua bin Nun lan raja Salomo. Ing sejarah Mesir kuno, kota punika dipunsébat-sébat ing kumpulan Surat Amarna.[1] Penemuan-penemuan ingkang gégayutan kaliyan Alkitab antawisipun inggih punika :

  • walu monumen batu raksasa;
  • gua beruang ganda ing ngandap panggenan pemujaan, ingkang menawi dipuinginaaken ing panggenan ibadah;
  • 13 batu-batu batas bertulisan asma "Gezer", dadosaken panggenan ingkang kawiwitan saged dipunidentikaken kaliyan catatan Alkitab;
  • gerbang beruang 6 sami kaliyan ingkang dipuntemukaken ing Hazor lan Megido, sedayanipun dipunyakini punika peninggalan Salomo.
  • sistem pengairan ageng ingkang kaperang saking terowongan ingkang mandap ing sumber toya, sami kaliyan ingkang dipunpanggihaken ing Yerusalem.

Lokasi[sunting | besut sumber]

Gezer manggen ing kaki pengunungan Yudea (dulu: pegunungan Efraim) ing wates lor Sefela (Shephelah utawi Shfela), kinten-kinten 30 km sisih kidul Yerusalem. Punika panggenan strategis ingkang wigati amargi manggen ing persimpangan jalan raya internasional Via Maris ("Jalan Laut" utawi "Way of the Sea") ingkang nyusuri pasisir Laut Tengah kaliyan jalan ing Yerusalem lan Yerikho ngelampahi lembah Ayalon. Kalihipun punika jalur dagang utama. Verifikasi identitas kaliyan panggenan ingnsebat ing Alkitab punika pikoleh saki basa Ibrani ingkang dpuniukir ing watu-watu pinten-pinten atus meter saking pusat kota. Seratan punika saking abad ke-1 SM punika berbunyi "batas kota Gezer."

Sejarah[sunting | besut sumber]

Zaman Perunggu[sunting | besut sumber]

Penghuni wiwit ing Gezer ing pungkasan milenia ke-4 SM manggen ing gua-gua ingkang dikpuneruk ing watu karang. Ing wiwitan Zaman Perunggu, panggenan punika ingkang boten berbenteng njangkepi laladan punika, ingkang dipunhancuraken ing pertengahan milenia ke-3 SM lan dipuntinggal ngantos atusan taun. Ing pertengahan Zaman Perunggu (pertengahan pertama milenia ke-2 SM), Gezer dados kota ageng berbenteng. Dipunkelilingi kaliyantembok-tembok perlindungan ageng lan menara-menara, serta dipunlindungi gundukan tanah liat ingkang dipuntutupi plaster setinggi 5 meter. Gerbang kota saking kayu, dekat suduh barat daya tembok, dipunperkuat kaliyan kalih menara.[2] Penemuan panggenan ibadah ing ngriku arupi deretan 10 monumen watu raksasa, berjajar ing garis utara-selatan, ingkang inggil nggadahi ukuran 3 meter, kaliyan struktur altar ing tengah, lan kubangan watu ageng bentuk bujur sangkar ing tengah-tengah. Kegunaanipun tasih dipunperdebataken, ananging dipunduga punika panggenan ibadah Kanaan saking Zaman Perunggu Tengah, sawetawis taun 1600 SM.[3] Kota Kanaan punika dipunhancuraken déning api, menawi ing wanci punika penyerangan firaun Mesir Thutmose III. Sedasa saking surat-surat Amarna saking abad ke-14 SM dipunkirim denig raja-raja (pemimpin-pemimpin) Gezer ingkang nggadahi sumpah setia dateng Pirngon Mesir.[2] Ing pungjasan Zaman Perunggu (pertengahan kalihipun milenia ke-2 SM) sebuah tembok pertahanan enggal, setebal 4 meter, dipundiriaken. Ing abad ke-14 SM, sebuah istana dipunbangun ing dataran tinggi sisih barat pusat kota. Ing pungkasan Zaman Perunggu punika, Gezer bertambah lemah lan pendudukipun menipis jumlahipun. Gezer ugi dipunsebat-sebat ing Prasasti Merneptah ingkang dipundamel ing pungkasan abad ke-13 SM. Kota-kerajaan Gezer (dipunsebat Gazru ing catatan Babilonia; boten sami kaliyan kota modern Gaza ingkang dipunsebat Hazzatu) dipunperintahaken déning 4 pemimpin ngantos periode 20 taun miturut surat-surat Amarna sawetawis taun 1350 SM.[2]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

Ndelengen Uga[sunting | besut sumber]

Pranala Njaba[sunting | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:

Koordinat: 31°51′32″L 34°55′08″W / 31.859°L 34.919°W / 31.859; 34.919

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Gezer&oldid=1048743"