Gapura Brandenburg

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Gerbang Brandenburg)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Gapura Brandenburg

Gapura Brandenburg (Jerman: Brandenburger Tor) iku tilas gapura kutha kang dadi salah siji simbul utama Berlin, Jerman.[1] Gapura Brandenburg iki papané ana ing antarané Pariser Platz lan Platz des 18. März lan dadi siji-sijiné gapura kanggo mlebu kutha Berlin kang isih ana tekan saiki.[1] Gapura iki dalan mlebu monumèntal kanggo ngleboni Unter den Linden, dalan kang misuwur karo wité linden kang langsung nuju marang kedhaton ratu.[1] Diusulaké déning Friedrich Wilhelm II kanggo dadi simbul perdamaian kang dibangun déning Carl Gotthard Langhans wiwit taun 1788 nganti tekan taun 1791.[1]

Désain lan sejarah[sunting | Owah sumber]

Napoleon ing Berlin.

Gapura Brandenburg iku kasusun saka rolas pilar Doria, enem ana ing saben sisihé, mbentuk limang lawang tumuju dalan gedhé.[2] Para warga biasané mung diolèhaké nganggo bagéyan sisihé.[2] Ing sandhuwuré gapura ana recané Quadriga, lan Viktoria, Dèwi Kamenangan Romawi kang nunggangi Quadriga.[2]

Désain saka gapura iki adhedhasar marang Propylaea, gapura kanggo mlebu ana ing Acropolis ing Athena, Yunani lan ana gegayutané karo sejarah Kutha Berlin jaman klasisisme arsitèktur (pisanan, Baroque, lan neo-Palladian).[2] Gapura iki yaiku "Athena ing pinggir kali" pisanan déning arsitèk Karl Gotthard von Langhans.[2] Quadriga digawé déning Johann Gottfried Schadow.[2]

Cathetan sikil[sunting | Owah sumber]