Victoria (mitologi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Koin emas Kaisar Kontantinus II menggambarkan Viktoria padha pérangan belakang

Viktoriaya iku personifikasi saka dewi kemenangan.[1] Dhèwèké ya iku penyetaraan saka dewi Nike saka Yunani Kuna, lan ana gegayutdan karo Bellona.[1] Dhèwèké diadaptasi saka Sabine (dewi tetanèn Vacuna) lan duwé sawijining kuil ing Palatine Hill.[1] Dewi Vika Pota kadang kala uga diidentifikasike karo Viktoria.[1] Ora padha karo Nike Yunani, Victoria (basa Latin kanggo "kemenangan") ya iku bagean utama saka masarakat Romawi.[1] Ana sapérangan kuil kang didegake kanggo ngurmati Viktoria.[1] Nalika patung Viktoria diancurake nalika taun 382 déning kaisar Gratianus, nalika iku muga ana kadadéan nesune wong-wong kang ana ing Roma.[1] Viktoria racaké dadi sesembahan saka jenderal kang olèh kamenangan sabalune saka perang.[1] Ora kaya Nike saka Yunani, Viktoria uga misuwur sukses ana ing ulah raga atletik kaya balap kreta perang, Viktoria dadi simbul kemenangan amarga ana kepaten lan kang nentokake sapa kang suses ana ing sadawane perang.[2] Viktoria ana ing dhuwit logam saka bangsa Romawi, perhiasan, arsitèktur, lan seni liyané.[2] Viktoria luwih sok katon karo utawa ana ing kreta, kaya ana ing karya seni patung pungkasan abad ka-18 kang makili kemenangan ana ing quadriga Gerbang Brandenburg ing Berlin-Jerman.[2]

Cathetan SUKU[besut | besut sumber]