Victoria (mitologi)

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Koin emas Kaisar Kontantinus II menggambarkan Viktoria pada bagian belakang

Viktoriaya iku personifikasi saka dewi kemenangan.[1] Dheweke ya iku penyetaraan saka dewi Nike saka Yunani Kuna, lan ana gegayutdan karo Bellona.[1] Dheweke diadaptasi saka Sabine (dewi pertanian Vacuna) lan duwé sawijining kuil ing Palatine Hill.[1] Dewi Vika Pota kadang kala uga diidentifikasike karo Viktoria.[1] Ora padha karo Nike Yunani, Victoria (basa Latin kanggo "kemenangan") ya iku bagean utama saka masyarakat Romawi.[1] Ana saperangan kuil kang didegake kanggo ngurmati Viktoria.[1] Nalika patung Viktoria diancurake nalika taun 382 déning kaisar Gratianus, nalika iku muga ana kadadeyan nesune wong-wong kang ana ing Roma.[1] Viktoria biasane dadi sesembahan saka jenderal kang oleh kamenangan sabalune saka perang.[1] Ora kaya Nike saka Yunani, Viktoria uga dikenal sukses ana ing ulah raga atletik kaya balap kreta perang, Viktoria dadi simbol kemenangan merga ana kepaten lan kang nentokake sapa kang suses ana ing sadawane perang.[2] Viktoria ana ing dhuwit logam saka bangsa Romawi, perhiasan, arsitektur, lan seni liyane.[2] Viktoria luwih sering katon karo utawa ana ing kreta, kaya ana ing karya seni patung pungkasan abad ka-18 kang makili kemenangan ana ing quadriga Gerbang Brandenburg ing Berlin-Jerman.[2]

Cathetan SUKU[besut | besut sumber]