Gangkhar Puensum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Gangkhar Puensum
GangkharPuensum3.jpg
Titik dhuwur dhéwé
Èlevasi7,570 m (24,840 ft) [1]
Ranked 40th
Prominèn2,995 m (9,826 ft) [1]
Ranked 92nd
Isolasi228 kilometres (142 mi)
PratélanCountry high point
Ultra
Géografi
LocationBhutan, China
Parent rangeHimalaya
Panjatan
Panjatan pisananUnclimbed

Gangkhar Puensum inggih punika salah satunggaling gunung ingkang paling inggil wonten ing Bhutan kaliyan kalebet kandidat kanggé gunung inggil ingkang saged dipunminggahi wonten ing donya, inggilipun 7.570 mèter.[2] Gangkhar Puensum minangka gunung ingkang inggilipun urutan nomer 40 wonten ing donya.[3] Wonten ing sacelakipun gunung punika, wonten gunung Kula Kangri. Gangkhar Puensum papanipunmanggen wonten ing watesanipun China. Nalika Gangkhar Puensum dipunbikak kanggé masarakat umum, wonten sekawan èkspèdhisi kanggé minggah gunung punika. Nalika taun 1998, tim saged minggah wonten ing gunung punika.

Inggilipun Gunung[besut | besut sumber]

Inggilipun gunung punika kaping pisan dipunukur nalika taun 1922. Ekspedisi 1.986 British maringi pangerten, bilih gunung punika inggilipun 24.770 kaki, kaliyan ngandharaken bilih Gangkhar Puensum punika sejataosipun kalebet wonten ing Bhustan.

Sajarah Pendakian[besut | besut sumber]

Nalika Taun 1994, pendakian dhateng gunung Bhutan ingkang langkung saking 6.000 mèter boten dipunkeparengaken, amargi kanggé ngurmati kapitadosan spiritual masarakat lokal. Wonten ing taun 2003 minggah gunung boten dipunkeparengaken. Nalika wonten ing taun 1998 èkspèdhisi Jepang angsal ijin kanggé minggah dhateng gunung punika, nanging ijin kasebat dipuntarik malih amargi perkawisan pulitik kaliyan Bhutan. Kosok wangsulipun, nalika taun 1999, tim saking Jepang saged minggah dhateng Liangkang Kangri, inggih punika sisih leripun Gangkhar Puensum.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c "High Asia II: Himalaya of Nepal, Bhutan, Sikkim and adjoining region of Tibet" Peaklist.org. Retrieved 2012-09-02.
  2. [1](dipunundhuh tanggal 12 November 2012)
  3. [2](dipunundhuh tanggal 29 September 2012)