F/A-18 Hornet

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
F/A-18 Hornet
USMC FA-18 Hornet.JPEG
F/A-18C milik Korps Marinir Amerika Serikat
 Tipe Pesawat tempur serbaguna
 Produsen McDonnell Douglas (Boeing)
Northrop (Northrop Grumman)
 Pisanan mabur 18 November 1978
 Dikenalaké 7 Januari 1983
 Status Aktif
 Pemakai Angkatan Laut Amerika Serikat
Korps Marinir Amerika Serikat
Angkatan Udara Australia
Angkatan Udara Spanyol
 Cacah digawé F/A-18A–D: 1.480[1]
 Rega satuan $29–57 juta (2006)[2]
 Acuan Northrop YF-17
 Varian McDonnell Douglas CF-18 Hornet
F-18 HARV
Boeing X-53
F-18 pada Farnborough Airshow 2008

F/A-18 Hornet gweyan McDonnell Douglas (saiki gabung sajrone Boeing) yaiku pesawat tempur supersonik serbaguna kang isa dioperasikan saka lan kapal induk ing kabeh cuaca, dirancang supaya isa bertempur di udara lan menyerang sasaran ing darat (F/A yaiku inisial kanggo fighter (tempur) lan attack (serang)). F/A-18 yaiku turunan saka YF-17 ing dasawarsa 1970-an kanggo digunakake dening Angkatan Laut lan Korps Marinir Amerika Serikat. Hornet uga digunakake dening angkatan udara ing pira-pira negara. Pesawat iki wis dadi pesawat peraga dirgantara kanggo Skuadron Peraga Terbang Angkatan Laut Amerika Serikat, Blue Angels, awit tahun 1986. Hornet nduweni peran minangka pesawat tempur pengawal, pertahanan udara, perusak pertahanan udara musuh, larangan udara, pesawat serang antigerilya, lan pesawat intai. Keserbagunaan lan keandalané wis mbuktèkaké dadi aset bernilai ing salah sijiné kapal induk, senajan déwéké dikritik amerga kelemahané sajroné hal jelajah lan daya muat ketimbang karo kang diduweni pesawat-pesawat mutakhir pendahulunya, kayata F-14 Tomcat sajroné hal peran tempur lan serang-tempur, lan A-6 Intruder lan A-7 Corsair II sajroné hal peran serang.[3]

F/A-18 Hornet dadi dasar kanggone pengembangan F/A-18E/F Super Hornet, yakni pesawat tempur rancang-ulang F/A-18 kang luwih gedhé lan evolusioner. Ketimbang karo Hornet, Super Hornet berukuran luwih gedhé, luwih abot, lan ana perbaikan sjroné hal daya jelajah lan daya muaté. F/A-18E/F awalé diusulaké minangka alternatif kanggo pesawat tempur kang sama sekali anyar kanggo ngganteni pesawat serang kang isih bertugas kayata A-6. Varian kang luwih gedhe uga diarahake kanggo ngganteni F-14 Tomcat kang wis meh uzur, kanti menkono isa saling berganti-tugas karo Hornet ing Angkatan Laut Amerika Serikat, lan bertugas ing rentang peran kang luwih amba meliputi pengisian bahan bakar ing udara, lan anjungan pengacau kelistrikan (electronic jamming platform).[4]


Operator[sunting | sunting sumber]

Operator F/A-18.
Bendera_Australia Australia
Flag of Finland Finlandia
Cithakan:KUW
Bendera_Spanyol Spanyol
Flag of Switzerland.svg Swiss
Bendera_Mesir Mesir

Spesifikasi (F/A-18C/D)[sunting | sunting sumber]

Orthographically projected diagram of the F/A-18 Hornet

Karakteristik umum[sunting | sunting sumber]

  • Kru: F/A-18C: 1, F/A-18D: 2 (pilot and weapons system officer)
  • Dawa: 56 ft
  • Amba swisi: 40 ft
  • Duwur: 15 ft 4 in
  • Amba Swiwi: 400 ft²
  • Airfoil: NACA 65A005 mod root, 65A003.5 mod tip
  • Bobot kosong: 24,700 lb
  • Bobot terisi: 37,150 lb
  • Bobot maksimum lepas landas: 51,550 lb
  • Mesin: 2× General Electric F404-GE-402 turbofans
  • Dorongan kering: 11,000 lbf masing-masing
  • Dorongan kanti pembakar lanjut: 17,750 lbf masing-masing


Kinerja[sunting | sunting sumber]

  • Laju maksimum: Mach 1.8 (1,190 mph, 1,915 km/h) at 40,000 ft (12,190 m)
  • Radius tempur: 330 mi on hi-lo-lo-hi mission
  • Jarak jangkau ferri: 2,070 mi
  • Batas tertinggi servis: 50,000 ft
  • Laju panjat: 50,000 ft/min
  • Beban sayap: 93 lb/ft²
  • Dorongan/berat: >0.95


Persenjataan[sunting | sunting sumber]

  • Senjata api: 1× 20 mm (0.787 in) M61 Vulcan nose mounted gatling gun, 578 rounds
  • Titik keras: 9 total: 2× wingtips missile launch rail, 4× under-wing, and 3× under-fuselage dengan kapasitas 13,700 lb (6,215 kg) external fuel and ordnance,
  • Roket:

70 mm (2.75 in) Hydra 70 rockets 5 in (127 mm) Zuni rockets


  • Rudal:

Air-to-air missiles: 4× AIM-9 Sidewinder or 4× AIM-132 ASRAAM or 4× IRIS-T or 4× AIM-120 AMRAAM, and 2× AIM-7 Sparrow or additional 2× AIM-120 AMRAAM


  • Air-to-surface missiles:

AGM-65 Maverick Standoff Land Attack Missile (SLAM-ER) AGM-88 HARM Anti-radiation missile (ARM) AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) Taurus missile (Cruise missile)


  • Anti-ship missile:

AGM-84 Harpoon Bom: JDAM Precision-guided munition (PGMs) Paveway series of Laser guided bombs Mk 80 series of unguided iron bombs CBU-87 cluster CBU-89 gator mine CBU-97Mk 20 Rockeye II B61/Mk57 nuclear bombs[16]


  • Others:

SUU-42A/A Flares/Infrared decoys dispenser pod and chaff pod or Electronic countermeasures (ECM) pod or AN/AAS-38 Nite Hawk Targeting pods (US Navy only), to be replace by AN/ASQ-228 ATFLIR or LITENING targeting pod (USMC, Royal Australian Air Force, Spanish Air Force, and Finnish Air Force only) or up to 3× 330 US gallon Sargent Fletcher drop tanks for ferry flight or extended range/loitering time.


  • Avionik

Hughes APG-73 radar ROVER (Remotely Operated Video Enhanced Receiver) antenna for use by US Navy's F/A-18C strike fighter squadrons

Lihat pula[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Aircontent


Album[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Jenkins 2000, hal. 186–187.
  2. ^ "Pesawat tempur F/A-18 Hornet." Angkatan Laut Amerika Serikat. Diakses pada: 12 Desember 2008.
  3. ^ "F/A-18 Hornet." Federasi Ilmuwan Amerika. Kaunduh 11/1/13.
  4. ^ "F/A-18E/F Super Hornet ... Penerbangan Angkatan Laut Terkemuka memasuki Abad ke-21." Angkatan Laut Amerika Serikat, 28 Februari 2006. Diakses pada: 4 Juli 2008.

Cithakan:Northrop aircraft Cithakan:McDonnell Douglas military aircraft Cithakan:Pesawat militer-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=F/A-18_Hornet&oldid=835539"