F-14 Tomcat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
F-14 Tomcat
F-14 Tomcat DF-SD-06-03497.jpg
F-14 nalika Perang Irak, Agustus 2004.
 Tipe Pesawat tempur superioritas udara
 Produsen Grumman Aircraft Engineering Corporation
 Perancang Bob Kress[1]
 Pisanan mabur 21 Dhésèmber 1970
 Dikenalaké September 1974
 Dipensiunaké 20 September 2006, AL AS
 Status Aktif ing Iran
 Pemakai Amérika Sarékat
Iran
 Cacah digawé 712
 Rega satuan US$38 juta (1998)

F-14 Tomcat ya iku pesawat tempur supersonik kanti swiwi ayun, kang mesiné lan kursiné dobel. F-14 arupa pesawat tempur superioritas udara utama Angkatan Laut Amérika Sarékat saka taun 1972 nganti taun 2006. Pesawat iki uga duwé kemampuan serang dharat sawisé dilengkapi sistem LANTIRN.[2] Pesawat iki wiwit dikembangké sawisé gagalé proyèk F-111B, lan arupa pesawat tempur génerasi ke-4 kapisan Amérika Sarékat, kang dirancang kanti didhasari pengalaman bertempur kanti pesawat-pesawat MiG gawéan Soviet ing Perang Vietnam.

Pesawat iki wiwit dianggo déning Angkatan Laut Amérika Sarékat ing taun 1972, nggantèkaké F-4 Phantom II. Pesawat iki uga naté dièkspor menyang nagara Iran ing taun 1976. ing tanggal 22 September 2006, pesawat iki resmi dipènsiunké lan diganti déning F/A-18E/F Super Hornet.[3]

Tomcat F-14D, dirancang déning Grumman, lan arupa salah siji saka jinis pesawat militèr paling rikat. Tomcat F-14D mampu nganti kecepatan ing 2,34 mach. Pesawat iku digawé supaya bisa ngancuraké pesawat musuh ing wayah wengi.

Sawetara akèh pesawat kang amung diijinaké kanggo mabur sajeroning cuaca kang apik, F-14D bisa mabur lan ngremuk sajeroning kabèh jinis kondisi. Ora mung iku, sak liyané bisa nyerang ing wayah wengi lan sajeroning cuaca kang ora apik, pesawat iki uga mampu némbak sisan 6 target ing wektu kang padha. Tomcat uga apik kanggo ndhetèksi pesawat musuh saka jarak 100 mil.

Pamaburan pertamané ing tanggal 23 November 1987 saka halaman Calverton Grumman lan prototipe akir nglakokaé penerbangan ing tanggal 9 Fèbruari 1990. Tomcat F-14D ya iku seri pungkasan saka seri F-14 F kang upgrade kanti prangkat lunak komputer kang éluwih handal lan canggih. Nanging, Menteri Pertahanan Dick Cheney nganggep pesawat iki ora cukup kompetitif kanggo bersaing kanti tèknologi modhèren wektu iki lan mbatalake produksi F-14 taun 2008.

Ing tanggal 10 Maret 2006, Tomcat F-14D pènsiyun saka dinasé ing Angkatan Laut Amérika Sarékat. ananging sebenaré tanggal 8 Fèbruari 2006 ditandhani minangka tanggal pungkasan pesawat iki digunakaké nalika perang ing Irak.

Pesawat iki diyasa akéhé 712 unit, ananging kakèhan wektu iki lan kudu ‘dihukum’ kanti kejem. Tomcat kang masih wutuh tanpa akèh kerusakan mekanis disimpén ing Davis-Monthan Air Force Base. Nanging kang lainé sengaja diremuk, saéngga Iran lan nagara-nagara liya ora bakal éntok akses marang sparepart pesawat iki (dilapuraké 20 unit F-14 ing Iran kang isih operasional, saka total 44 unit sekabèhané).

Ing taun 2007, 23 saka 165 Tomcat sengaja diremokaké. Biaya penghancuran pesawat kanthi benar sekitar $ 900.000, iki mèh padha karo 42% saka biaya total pemgawéyan Super Tomcat F-14D!.

Sajarah[besut | besut sumber]

F-14 ing sandhuwure kapal USS Enterprise.
Dua F-14A mabur ing sak nduwuré kapal induk Prancis, FOCH.
F14 2 Wiki.jpg

Program F-14 Tomcat dimulai nalika pengembangan F-111B, varian Angkatan Laut Amérika Sarékat saka program Tactical Fighter Experimental (TFX), dianggap ora memuaské, karena terlalu berat dan kurang lincah. Angkatan Laut AS membutuhkan pesawat tempur pertahanan armada (fleet air defense fighter, FADF) kang peran utamae ya iku mencegat pesawat pengebom Soviet sebelum mereka bisa meluncurkan rudal marang arah armada laut, saliyané iku Angkatan Laut AS uga menginginkan pesawat kang memiliki kemampuan superioritas udara kang baik.

Ing wulan Mèi 1968, Konggrès Amérika Sarékat ngendeg pendanaan kanggo program F-111B, nggawé Angkatan Laut AS bisa ngembangaké pesawat aer kang jumbuh karo kebutuhané. Angkatan Laut AS banjur wiwit tender kanggo pengembangan pesawat aer. saka lima perusahaan kang mènèhi proposal (papat ingantarae nawaraké pesawat kanti swiwi lipat kaya F-111), McDonnell Douglas lan Grumman dipilih minangka finalis ing Dhésèmber 1968, lan akhiré Grumman menangaké kontrak iki ing Januari 1969. Sadurungé iki, Grumman pancen arupa mitra sajeroning pengembangan F-111B, lan dhèwèké wis wiwit mikirakl lan ngrancang pesawat anyarr nalika ngrasa yèn program F-111B bakal gagal. Désain awal lan perkiraan rega sadurungé wis pernah disebaraké marang petinggi Angkatan Laut minangka alternatif F-111B.[4] F-14 kapisan kali terbang ing tanggal 21 Dhésèmber 1970, haé 22 wulan sakwis Grumman menangké kontrak iki.

Varian[besut | besut sumber]

F-14 Tomcat sonic boom.
F-14A Tomcat supersonic flyby, 1986.

712 F-14 wis diprodhuksi antarané taun 1969 nganti 1991 ing pabrik Grumman ing Calverton, Long Island.[5]

  • YF-14A: Prototip lan versi praproduksi. 12 iji.
  • F-14A: Versi produksi kapisan, interseptor kanti jagongan dobel kanggo Angkatan Laut AS. Modifikasi ing wektu akir nambahaké kemampuan serang darat. 545 iji dikirim marang Angkatan Laut AS, lan 79 iji marang Iran. 102 F-14A terakhir nggunakaké mesin TF30-P-414A kang luwih anyar.[6] Selain iku, F-14A ke-80 diprodhuksi kanggo Iran, ananging akhire dipakai AS.
  • F-14A + Plus atau F-14B: Pemaeran saka F-14A kanti mesin GE F110-400. 38 pesawat aer diprodhuksi, dan 48 buah F-14A dimutakhirkan ke bersi B iki.[7] ing akir taun 1990-an, 67 F-14B dianyari kanti awak pesawat anyar lan peralatan avionik mutakhir. Pesawat kanti modifikasi iki dijenengi F-14B Upgrade.[6]
  • F-14D Super Tomcat: Varian terakhir F-14. Mesin TF-30 diganti kanti GE F110-400, kaya ing F-14B. F-14D uga ditambah peralatan avionik digital anyar kalebu Glass cockpit, lan radar APG-71 ngganteni AWG-9. 37 pesawat anyar diprodhuksi, lan 18 F-14A dimutakhiraké ke versi D.[7]

Spesifikasi (F-14D Super Tomcat)[besut | besut sumber]

Cithakan:Aircraft specifications

Catatan Sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Cithakan:Cite video
  2. ^ "F-14 Tomcat fighter". U.S. Navy Fact File. United States Navy. 2003-07-05.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung)(Kaunduh 24/11/12)
  3. ^ Barisic, Sonja (2006-09-22). "Navy's iconic 'Top Gun' jet makes ceremonial final flight, with 1 hitch". Associated Press.  Priksa gandra date ing: |date= (pitulung) Baca selengkapnya di siki.(Kaunduh 24/11/12)
  4. ^ Connolly, Admiral Thomas F. Connolly; Edited by Capt. E.T. Woolridge (1995). The TFX-One Fighter For All, in "Into the Jet Age". Annapolis: Naval Instikute Press.  Cite nganggo paramèter lawas |coauthors= (pitulung)
  5. ^ Anft, Torsten. "Grumman Memorial Park". Home of M.A.T.S. (Kaunduh 24/11/2)
  6. ^ a b "F-14 Tomcat". GlobalSecurity.org. (Kaunduh 24/11/2)
  7. ^ a b Anft, Torsent. F-14 Bureau Numbers "F-14 Bureau Numbers" Priksa gandra |url= (pitulung). Home of M.A.T.S. (Kaunduh 24/11/2)

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cithakan:Aircontent

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Grumman aircraftCithakan:Pesawat militèr-stub