Energi Potensial

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gravitasi bumi, salah satu gaya yang menimbulkan ènergi potensial.
Energi potensial dari kereta roller coaster akan maksimum saat berada pada lintasan tertinggi.

Ènérgi potènsial inggig punika ènérgi ingkang ngaruhi benda amargi kawonténan (kainggilan) bénda kasébut ing pundi kecenderungan kasébut nuju ingkang botén kaikét kaliyan arah saking gaya ingkang dipuntimbulakén saking ènérgi potènsial kasébut. Ékan SI kanggé ngukur usaha lan ènergi inggih punika Joule (simbol J).

Sebatan "ènergi potensial" kaping wiwitan kapanggih déning tiyang teknik lan fisikawan lan kebangasaan Sekotlan, William Rankine.[1][2]

Tuladha[besut | besut sumber]

Tuladha saderhana ènergi punika inggih punika manawi tiyang mbeta watu ing inggil bukit lan manggenaken ing ngriku, watu mau badhé angsal ènergi potensial gravitasi.manawi kita ngeregangaken pegas, kita saged ngendikan manawi pegas mau nambahageng lan manjang, manawi pegas punika mau angsal ènergi potensial elastik.

Pinten-pinten jinis ènergi saged dipunpandha dados ènergi potensial. Saben wujud ènergi punika dipunhubungi kaliyan jinis gaya katamtu ingkang merdamel kaliyan sipat fisik katamtu kanggé materi (kados ta massa, momotan, elastisitas, suhu, lsp). Energi potensial gravitasi dipunhubungken kaliyan gaya gravitasi ingkang merdamel kaliyan massa benda; ènergi potensial elastik kaliyan gaya elastik ingkang merdamel kaliyan elastisitas objek ingkang kaubah bentuk; ènergi potensial listrik kaliyangaya Coulomb; gaya nuklir kuat utawi kaliyan gaya nuklir lemah ingkang merdamel kaliyan momotan elektrik ing objek; ènergi potensial kimia, kaliyan potensial kimia ing suatu konfigurasi atomik utawa molekular katamtu ingkang merdamel kaliyan struktur atomik utawa molekular zat kimia ingkang wujud objek lan ugi ènergi potensial termal kaliyan gaya elektromagnetik ingkang gegayutan kaliyan suhu objek.

Energi Potensial Elastis[besut | besut sumber]

[[Berkas:Springs 009.jpg|thumb|right|200px|Pegas digunakan untuk menyimpan ènergi potensial elastis]]

Energi potensial elastis inggih punika ènergi potensial saking sebuah benda elastis (tuladhané inggih punika busur panah) ingkang ngalami kaubahan wujud amergi wontene tekanan utawa kompresi. Akibatipun inggih punika badhé dipuntimbulaken gaya ingkang gadhah usaha kanggé baliaken wujud benda mau ing wujud wiwitipun. Manawi tekanan utawi renggangan punika dipunucalaken, mila ènergi punika badhé mindhah dados ènergi kinetik.

Kalkulasi saking Energi Potensial Elastis[besut | besut sumber]

Energi potensial elastis kasimpen ing saalebeting pegas ingkang dipunrenggangaken saged kaliyan nemuaken usaha ingkang dipunbetahaken kanggé ngerenggangaken pegas mau sejauh x saking ndawa asli pegas sakderenge dipunrebggangaken:

sebuah pegas ideal bakal ngikuti aturan Hukum Hooke:

Usaha ingkang dipunlampahi (lan ènergi potensial ingkang kasimpen) saged dipunyataaken ing:

Satuanipun inggih punika Joule.

Saminipun punika asring dipun-ginakaken ing perhitungan kesetimbangan mekanis. Manawi wonten samine saged dipuntingali ing ènergi potensial elastis.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ William John Macquorn Rankine (1853) "On the general law of the transformation of energy," Proceedings of the Philosophical Society of Glasgow, vol. 3, no. 5, pages 276-280; reprinted in: (1) Philosophical Magazine, series 4, vol. 5, no. 30, pages 106-117 (February 1853); and (2) W. J. Millar, ed., Miscellaneous Scientific Papers: by W. J. Macquorn Rankine,... (London, England: Charles Griffin and Co., 1881), part II, pages 203-208.
  2. ^ Smith, Crosbie (1998). The Science of Energy-a Cultural History of Energy Physics in Victorian Britain. The University of Chicago Press. ISBN 0-226-76420-6. 
Wikibooks
Wikibooks Rumus-Rumus Fisika Lengkap gadhah kaca kanthi sesirah