Ebisu (mitologi)

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Patung Ebisu ing kutha Kessennuma, Prefektur Miyagi

Ebisu (えびす, 戎, utawi 恵比須?) inggih punika salah satunggaling Kami wonten ing kapitadosan tiyang Jepang. Tegesing tembung "Ebisu" utawi "Emishi" punika tiyang ingkang dugi saking segara, tiyang ingkang kesah tebih, utawi tiyang ingkang dugi saking papan ingkang tebih. Nama Ebisu punika kaserat mawi aksara kanji 夷, 胡, 蛭子, 恵比須, utawi 恵美須. Wonten ing rakyat Jepang, Ebisu kondhang kanthi sebatan Ebessan (えべっさん?), ugi kawéntar minangka dewa keberuntungan kagem para pedagang, pengusaha, lan nelayan [1].

Asal-usul[besut | besut sumber]

Wonten ing jaman sapunika, Ebisu dipunpitadosi minangka salah satunggali saking Pitung Dewa Kabegjan (Tujuh Dewa Keberuntungan) [2]. Ananging sejatosipun, kapitadosan kasebut nembé dipunwiwiti saking pungkasan zaman Heian. Asal-usul Ebisu punika ewet sanget, paling boten wonten tigang andharan babagan indentitas lan asal usulipun Ebisu.[3]

  • Ebisu punika lare Izanami lan Izanagi ingkang anama Hiruko no mikoto (蛭子命?). Piyambakipun wiyos kanthi suku kalih ingkang cacat saengga sisah anggenipun mlampah. Hiruko minggah ing prahu lajeng dipunkenteraken dhateng segara déning tiyang sepuhipun. Arus segara lajeng mbeta prahu dumugi ing Nishinomiya. Bibas sampun dewasa, Hiruko dados dewa kabegjan kagem para nelayan lan pedagang. Sapunika dipunmulyakaken minangka Ebisu ing Kuil Nishinomiya, Prefektur Hyogo.
  • Ebisu punika Sukunahikona kanthi awak ingkang alit, kirang langkung namung sedriji. Sareng kalihan Ōkuninushi (Daikoku-san), Sukunahikona ngubengi Jepang kanggé mbikak lahan lan pamukiman énggal. Kejawi punika, piyambakipun pinter manggihaken sumber toya panas kanggé dipundamel padusan toya panas (pemandian air panas). Wonten ing kuil-kuil Ebisu, Sukunahikona lan Ōkuninushi tansah dipunmulyakaken kanthi jejeran.
  • Ebisu punika laré saking Ōkuninushi ingkang kagungan nama Kotoshironushi (事代主神 Kotoshironushikami?). Piyambakipun gadhah tugas minangka juru wicara para Kami.

Perayaan Ebisu[besut | besut sumber]

Kuil-kuil Ebisu ing wewengkon Jepang ngawontenaken perayaan taunan saben tanggal 10 Januari ingkang dipunwastani Tōka Ebisu (十日戎? Ebisu tanggal 10). Perayaan kasebut kalampahan 3 dinten, kawiwitan kalihan Yoi Ebisu (宵戎? malam Ebisu) nalika tanggal 9 Januari lajeng kapungkasan nalika tanggal 11 Januari ingkang dipunwastani Nokori Fuku (残り福? kabegjan ingkang tasih wonten)[4]. Kuil-kuil Ebisu nyade barang-barang minangka lambang kabegjan kadosta Kazari Kumade lan Fukuzasa supados dipunpundhut déning tiyang ingkang gadhah kekajengan tansah begja ing bisnisipun. Dene, Kazari Kumade lan Fukuzasa ingkang sampun dipunpajang nalika setaun ing griya utawi papan usaha kedah dipunbeta dhateng kuil Ebisu supados dipunkonduraken.

Kuil Ebisu ingkang utami[besut | besut sumber]

Kelompok Hiruko no mikoto[besut | besut sumber]

Kelompok Kotoshironushi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Myogon Zan Hongaku-Ji Nichiren Shu Indonesia Buddhist Association, (dipunakses tanggal 6 Februari 2013).
  2. ^ Dewa-dewa Shinto, (dipunakses tanggal 6 Februari 2013).
  3. ^ "Yaoyorozu no Kamigami". ffortune.net.  Unknown parameter |accessdaymonth= ignored (help); Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help)
  4. ^ "Ebessan nyūmon". Kotekoteland.  Unknown parameter |accessdaymonth= ignored (help); Unknown parameter |accessyear= ignored (|access-date= suggested) (help)

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ebisu_(mitologi)&oldid=997303"