Dodge

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Dodge
Divisi dari Chrysler Group LLC
Indhustri Otomotif
Diyasa 1914
Kantor gedhé Auburn Hills, Michigan, U.S.
Tlatah lumadi
Global
Wong kunci
Ralph Gilles (CEO of Dodge division)
Wijil Mobil
Babon Chrysler Group LLC, Fiat
Slogan Grab Life
Sana jaringan dodge.com (U.S.)
international.chryslercorp.com (Global)

Dodge inggih punika sèbuah mèrk saking mobil (SUV, MPV, pickup) ingkang dipunproduksi lan dipunpasaraka]èn déning Chrysler Group, LLC ing 60 nagara ing donya. Dpunitemuaken dados Dodge Brothers Company taun [[19 kanggé mensuplai parts saking indhustri otomotif, Dodge miwiti kanggé ndamèl penuh mobilipun piyambak ing taun 1914. Merk punika dipunsadè ing Chrysler taun 1928.

Sajarah[besut | besut sumber]

Penemuan lan wiwit pendirian[besut | besut sumber]

1915 Dodge Brothers Model 30-35 touring car

, 1920]] Saksampunèè ndiriakèèn perusahaan Dodge Brothers Company déning Horace lan John Dodge taun 1900, perusahaan punika ndamèl komponèn mesin lan sasis kendaraan. John Dodge ing taun 1913 ngèndikan manawi piyambakipun boten purun malih namung dados "penyetok" kanggé Henry Ford, mila taun 1914 piyambakipun lan Horace bersepakat kanggé ndamèl kendaraan 4 silinder (Dodge Model 30). Mobil ndamèlan punika sampun all-steel body, manawi kathah perusahaan sanès taksih wonten unsur kayunipun. Sanèsipun punika sampun wonten sistem elektrikal 12 volt, (mobil kaliyan sistem elektrikal 6 volt taksih wonten ngantos 1950an) lan transmisi sliding-gear. Perusahaan Dodge bersaudara pun ngerembag sukses amargi kualitasipun saé , lan perusahaan punika segera dados perusahaan kaliyan penjualan ingkang ageng ing pasar AS taun 1916. Ing taun punika ugi , Henry Ford mutusaken kanggé nghentiaken pembayaran saham deviden kanggé mbiayai konstruksi River Rouge complex. Hal punika nyebabaken Dodge bersaudara ngajuaken gugatan kanggé ngamanaken penghasilan punika saben taunipun ingkang sawatawis satunggal yuta dolar AS,[1] lan ndadosaken Ford tumbas saham punika, lan Dodge bersaudara dipunbayar sawatawis 25 yuta dolar AS.[2]

Kematian Kalih Bersaudara[besut | besut sumber]

Perusahaan Dodge lajeng mbukukan penjualan ingkang saé ngantos taun 1920. Saksampune punika, John Dodge ninggal amargi pneumonia ing wiwit wulan Januari 1920. Saudaranipun, Horace, ugi ninggal ing wulan Dhésèmber 1920 amargi sirosis. Perusahaan Dodge bersaudara tiba ing asta istri-istri punika, ingkang lajeng ngangkat Frederick Haynes dados présidhèn perusahaan kasebut. Dodge Model 30 dipunkembangaken dados Dodge Model 116, kaliyan konstruksi dhasar lan fitur ingkang sami.

Model Dodge ing wanci punika[besut | besut sumber]

Model Dodge ingkang dipunsade ing Amérika Utara ing wanci punika ya iku Caliber, Avenger, Charger, Challanger, Viper, Journey, Nitro, Durango, lan Grand Caravan. Wiwit pertengahan taun 2012, dipuntepangaken sedan Dart dados modhèl énggal taun 2013.

Dodge ing Indonesia[besut | besut sumber]

Dodge ing Indonesia hadir sami kaliyan tiga merek Chrysler sanèsipun, inggih punika Chrysler, Dodge, lan Jeep ing ngandap ATPM PT. Garansindo Inter Global. Ing wanci punika énggal Dodge Journey kemawon ingkang kasedia.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Wise, p. 551.
  2. ^ Wise, p. 552.
  3. ^ Chrysler, Dodge, Jeep di Indonesia

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]