Djawoto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Djawoto

Djawoto ya iku sawijiné tokoh pers Indonésia ingkang lair 10 Agustus 1906 ing Tuban, Jawa Timur, tilar dunya 24 Dhésèmber 1992 ing Amsterdam). Tiyangé uga sawijiné pangrêh praja utawa katurunan saka ningrat.

Nyambut gawé dadi guru[besut | besut sumber]

Djawoto miwiti mèlu pawiyatan guru nalika lulus pawiyatan dhasar. Banjur lulus, jaler lairan saka Tuban iki uga dadi guru ing pawiyatanTaman Siswa duwene Ki Hadjar Dewantara, pawiyatan Pamong Putra, lan pawiyatan Tjahaja Kemadjuan ing Jakarta

Ndherek makarya ing babagan Pulitik[besut | besut sumber]

Djawoto nalika urip ing kutho Makassar taun 1927, tiyange dadi sekretaris saka Partai Sarekat Islam Indonesia (PSII) kang kabawah H.O.S. Tjokroaminoto. Nanging, tiyange pindhah marang Partai Nasional Indonesia (PNI) dhaerah wakil Makassar sabanjuré 3 taun ngurus PSII.

Miwiti makarya dadi jurnalis[besut | besut sumber]

Djawoto iku sinau manéka rupa basa Belanda, basa Inggris dan sinau jurnalistik piyambak. Djawoto uga sinau piyambak bab jurnalistik kanthi bisa gawé buku "Jurnalistik dalam Praktik" isiné saka pangalaman jurnalistik tiyange dhéwé.

Djawata uga miwiti nulis lan dadi jurnalis nalika taun 1928. Nalika iku, Indonesia lagi diparani penjajah saka Jepang lan lagi panase perang donya kaping pindho.

Kaca pranala[besut | besut sumber]