Dhataran Kedhu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Alam Dhataran Kedhu sing ijo lan subur ing saubengé Barabudhur.

Dhataran Kedhu iku dhataran vulkanik subur sing diubengi gunung-gunung geni ing Jawa Tengah, Indonésia; ya iku Gunung Sumbing lan Gunung Sindara ing sisih kulon, Gunung Merbabu lan Gunung Merapi ing sisih wétan, lan Paredèn Menorèh ing sisih kidul. Dhataran ikijuga wewatesan karo Dhataran Prambanan ing sisih kidul-wétané. Dhataran iki duwé makna wigati sajeroning sajarah Jawa Tengah amarga ajroning punjul sèwu taun dadi papan tuwuh ngremakané peradaban Jawa. Paninggalan sajarah dinasti Syailendra ya iku Barabudhur dumunung ing tengah dhataran iki.

Sawetara abad pungkasan kawasan iki mliginé kutha Magelang minangka pangkalan wigati tumrap militèr Hindhia Walanda, status kutha akademi militèr iki lumaku terus nganti éra Républik Indonésia. Lokasi iki uga dihubungaké karo legendha Paku Pulo Jawa ya iku Gunung Tidar ing Magelang.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Suroyo, A. M. Juliati. (1900) Industri perkebunan dan dampaknya perkebunan kopi di karesidenan Kedu, 1850-1900 [S.l.]: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Direktorat Sajarah dan Aji Tradisional, Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Sajarah Nasional, (Seminar Sajarah Nasional V, Semarang, 27-30 Agustus 1990).
  • Suroyo, Agustina Magdalena Djuliati. (2000) Eksploitasi kolonial abad XIX: kerja wajib di Keresidenan Kedu 1800-1890 Yogyakarta: Yayasan untuk Indonésia. ISBN 979-8681-56-8

Cithakan:Indonésia-stub