David Hilbert

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
David Hilbert
Hilbert.jpg
David Hilbert (1912)
Lair (1862-01-23)Januari 23, 1862
Königsberg or Wehlau, Province of Prussia (today Znamensk, Kaliningrad Oblast, Russia)
Pati Fèbruari 14, 1943(1943-02-14) (umur 81)
Göttingen, Germany
Padunungan Germany
Bangsa German
Alma mater University of Königsberg
Kondhang ing Hilbert's basis theorem
Hilbert's axioms
Hilbert's problems
Hilbert's program
Einstein–Hilbert action
Hilbert space
Bebungah FRS[1]
Karièr ngèlmiah
Babagan Mathematician and Philosopher
Institutions University of Königsberg
Göttingen University
Juru pamrayogya dhoktoral Ferdinand von Lindemann
Mahasiswa dhoktoral Wilhelm Ackermann
Otto Blumenthal
Werner Boy
Richard Courant
Haskell Curry
Max Dehn
Paul Funk
Erich Hecke
Hellmuth Kneser
Robert König
Emanuel Lasker
Erhard Schmidt
Hugo Steinhaus
Teiji Takagi
Hermann Weyl
Ernst Zermelo

David Hilbert (23 Januari 1862, Wehlau, Prusia Wétan14 Fèbruari 1943, Göttingen, Jerman) punika matématikawan Jerman. Sapérangan ageng tiyang menggalih bilih panjenenganipun punika salah satunggiling matématikawan paling kagungan prabawa ing abad kaping 19 lan awal abad kaping 20. Panjenenganipun pikantuk réputasi minangka matématikawan lan èlmuwan ageng kanthi manggihaken utawi ngembangaken sapérangan gagasan, kados ta téyori invarian, aksiomisasi geometri, lan gagasan ruang Hilbert. Punika salah satunggiling panemon analisis fungsi. Hilbert lan muridipun nyumbang kathah marang wrangka dhasar matématika ingkang dipunbetahaken ing mekanika kuantum lan relativitas umum. Panjenenganipun punika salah satunggiling tiyang ingkang mandhégani logika matematika. Panjenenganipun ugi salah satunggiling tiyang sepisanan ingkang damel pambèntenan antawisipun matématika lan metamatématika . Conto misuwur kapamimpinanipun ing donya matématika inggih punika presentasinipun ing taun 1900 perkawis himpunan masalah ingkang nemtokaken lelampahan sapérangan ageng risèt matématika ing abad kaping 20.

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


  1. ^ Wigati: Cithakan iki ({{cite doi}}) wis lawas. Saperlu nyitir terbitan sarana doi:10.1098/rsbm.1944.0006, anggonen waé {{cite journal}} kanthi wuwuhan |doi=10.1098/rsbm.1944.0006.