David Hilbert

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
David Hilbert
David Hilbert (1912)
David Hilbert (1912)
Miyos 23 Januari 1862
Königsberg or Wehlau, Province of Prussia (today Znamensk, Kaliningrad Oblast, Russia)
Tilar donya 14 Februari 1943 (umur 81)
Göttingen, Germany
Dalem Germany
Kabangsan German
Bidhang Mathematician and Philosopher
Lembaga University of Königsberg
Göttingen University
Lulusan saking University of Königsberg
Doktoral advisor Ferdinand von Lindemann
Doctoral students Wilhelm Ackermann
Otto Blumenthal
Werner Boy
Richard Courant
Haskell Curry
Max Dehn
Paul Funk
Erich Hecke
Hellmuth Kneser
Robert König
Emanuel Lasker
Erhard Schmidt
Hugo Steinhaus
Teiji Takagi
Hermann Weyl
Ernst Zermelo
Kaahlian Hilbert's basis theorem
Hilbert's axioms
Hilbert's problems
Hilbert's program
Einstein–Hilbert action
Hilbert space
Notable awards FRS[1]

David Hilbert (23 Januari 1862, Wehlau, Prusia Wétan14 Februari 1943, Göttingen, Jerman) punika matématikawan Jerman. Sebagéyan ageng tiyang menggalih bilih panjenenganipun punika salah satunggiling matématikawan paling kagungan pangaruh ing abad kaping 19 lan awal abad kaping 20. Panjenenganipun pikantuk réputasi minangka matématikawan lan èlmuwan ageng kanthi manggihaken utawi ngembangaken sapérangan gagasan, kadosta teori invarian, aksiomisasi geometri, lan gagasan ruang Hilbert. Punika salah satunggiling panemon analisis fungsi. Hilbert lan muridipun nyumbang kathah marang wrangka dhasar matématika ingkang dipunbetahaken ing mekanika kuantum lan relativitas umum. Panjenenganipun punika salah satunggiling tiyang ingkang mandhégani logika matematika. Panjenenganipun ugi salah satunggiling tiyang sepisanan ingkang damel pambèntenan antawisipun matématika lan metamatématika . Conto misuwur kapamimpinanipun ing donya matématika inggih punika presentasinipun ing taun 1900 perkawis himpunan masalah ingkang nemtokaken lelampahan sebagéyan ageng risèt matématika ing abad kaping 20.

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Wikipedia
Artikel punika, artikel dhasar ingkang kedah dipundarbèni sadaya basa.


Kaluputan sitat (pangutipan) Tag <ref> ditemokaké, nanging tag <references/> ora ditemokaké

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=David_Hilbert&oldid=820803"