Compsognathus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Compsognathus
Kalamangsa: Late Jurassic, 150.8 Ma
Compy.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Sauropsida
Superordho: Dinosauria
Ordho: Saurischia
Subordho: Theropoda
Famili: Compsognathidae
Génus: Compsognathus
Wagner, 1859
Spésies: C. longipes
Wagner, 1859
Spésies tipe
Compsognathus longipes
Wagner, 1859
Sinonim
  • Compsognathus corallestris
    Bidar et al., 1972


Compsognathus (/ kɒmpˈsɒɡnəθəs /; Yunani kompsos / κομψός; "anggun", "olahan" utawa "dainty", lan gnathos / γνάθος; "rahang") minangka jinis dinosaurus teropod cilik, bipedal, karnivora. Anggota spesies tunggal sing dawa Compsognathus bisa tuwuh nganti ukuran kalkun. Dheweke urip udakara 150 yuta taun kepungkur, sajrone jaman Tithonia pungkasan jaman Jurassic, ing Eropa saiki. Paleontologist nemokake loro fosil sing dijaga kanthi apik, siji ing Jerman taun 1850an lan sing nomer loro ing Prancis luwih saka satus mengko. Saiki, C. longipes minangka siji-sijine spesies sing diakoni, sanajan spesimen sing luwih gedhe sing ditemokake ing Prancis ing taun 1970an sadurunge dianggep kalebu spesies sing beda lan dijenengi C. corallestris.

Akeh presentasi isih nggambarake Compsognathus minangka dinosaurus "ukuran ayam" amarga ukuran spesimen Jerman, sing saiki dipercaya minangka bocah enom. Pipe Compsognathus minangka salah sawijining spesies dinosaurus sing diet mesthi dingerteni: sisa-sisa kadal cilik sing lincah disimpen ing usus loro spesimen kasebut. Untu sing ditemokake ing Portugal bisa uga sisa-sisa fosil saka genus kasebut.

Sanajan ora dikenal kaya nalika ditemokake, Compsognathus minangka dinosaurus theropod pisanan sing dingerteni saka balung fosil sing cukup lengkap. Nganti taun 1990an, iki dinosaurus non-avialan sing paling cilik, kanthi abad sadurunge salah menehi label kasebut minangka kerabat paling cedhak saka Archeopteryx.