Cicuta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan

Cicuta
Illustration Cicuta virosa0.jpg
Cicuta virosa
Klasifikasi ngèlmiah e
Karajan: Plantae
Klad: Angiosperms
Klad: Eudicots
Klad: Asterids
Ordho: Apiales
Famili: Apiaceae
Subfamili: Apioideae
Tribe: Oenantheae
Génus: Cicuta
L.
Spésies tipe
Cicuta virosa
L.
Species

Cicuta ya iku bisa diarani hemlock banyu, kalebu salah siji jinis saka papat spèsies tanduran ana racuné saka kulawarga Apiaceae. Kalebu tanduran alas saka taunan kang tuwuh nganti dhuwur 2,5 meter (8,2 kaki), duwé kembang ijo cilik utawa putih kang unik ditata ing kaya mahkota kembang, bentuké kaya payung, bisa uga disebut umbel. Umbel iku jinis saka indeterminate inflorescence.[1]

Taksonomi[besut | besut sumber]

Gènus Cicuta minangka sawijiné genera ing kulawarga Apiaceae, ana ing urutan Apiales. Apiaceae uga dikenal minangka Umbelliferae. Saka kéné lan kaloro jeneng kulawarga iki diijinaké digunakaké dèning Internasional Nomenklatur kanggo ganggang, jamur, lan tanduran.[2] Ing Èropa, Cicuta ora dibedakaké karo gènus-gènus kang padha sadurungé taun 1500. Penyebutan gènus ing Amerika Sarèkat ya iku ing abad kaping wolulas.[3] Carl Linnaeus sacara resmi nggambaraké telung spèsies ing taun 1753.[4] iki kalebu jinis.[5] Gènus iki dibagi dadi papat ya iku:

Species Name Common Name
Cicuta bulbifera L. bulblet-bearing water hemlock, bulbous water hemlock
Cicuta douglasii (DC.) Coult. & Rose Douglas water hemlock, western water hemlock
Cicuta maculata L. spotted cowbane, spotted parsley, spotted water hemlock
Cicuta virosa L. cowbane, Mackenzie’s water hemlock, northern water hemlock

Jeneng spèsies liyané kaya ta Cicuta bolanderi, Cicuta californiaica, lan Cicuta curtissii minangka jeneng tuwa kang saiki dikenal minangka jinis variabel Cicuta maculata kang nyebar lan morfologis.[6] Cicuta maculata saiki dikenali duwé papat jinis: var. maculata, var. angustifolia, var. victorinii, lan var. bolanderi. Jeneng umum liyané kanggo jinis genus kalebu racun parsnip, racun berang, wortel liar, petnip liar, lan parsley abal-abal.[7]

Distribusi[besut | besut sumber]

Cicuta spp. ditemokaké tuwuh ing Amérika Lor lan Èropa. Biasané, dhèwéké tuwuh ing habitat kang duwèni udan deres. Biasané ing pinggir mapan ing pinggiran kedhung lan kali, ing rawa, utawa papan kang ana rawané. Tanduran uga tinemu tuwuh ing banyu.[6][8] Saka papat jinis iku, Cicuta maculata duwé distribusi paling akèh ing saindenging mayoritas Amèrika Lor. Bulbifera Cicuta uga duwé distribusi lumayan akèh, ditemokaké ing saindenging Amérika Lor. Cicuta douglasii ditemokaké ing pojok sisih lor-kulon Amérika Lor, dènè Cicuta virosa mung ditemokaké ing tengah Èropa lan ing sisih ing Amèrika Lor.[2]

Zat Racun[besut | besut sumber]

Kabèh anggota Cicuta kajaba C. bulbifera ngemot cicutoxin kang dhuwur, alkohol alifatik ora jenuh kang ana hubungané karo oenanthotoxin racun kang ditemokaké ing tètès banyu hemlock tanduran. Cicutoxin saiki ana ing kabèh tahap ngundhuh lan ing kabèh bagèan tanduran, nanging ing oyot paling akèh racuné ing wayah musim semi. Èfek racun iku utami ya iku tumindak minangka stimulan ing sistem saraf pusat. Iku kalebu antagonis réseptor gamma-aminobutyric (GABA) kang ora kompetitif. Cicutoxin tumindak ing reseptor GABAA nyebabaké blok saluran klorida kang nyebabaké depolarisasi neuronal. Ing ngarsané cicutoxin iki depolarisasi terus ora nyebabaké overactivity sèl. Hiperaktif ing sel otak nyebabaké sawan.[9][10] Cicutoxin ana racun lan banyu hemlock dianggep minangka salah sawijining tanduran kang ngandhut racun ing Amerika Lor.[11][12] Cicuta bisa uga ngalami bebrayan ing manungsa lan ana laporan ing literatur médhis keracunan lan pati nganti awal taun 1670. Sawetara wong uga wis mati sawisé mangan tanduran iki ing abad kaping-20 lan 21.[13][14][15][16][17][18]

Galèri[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Walters, D.R.; Keil, D.J. (1975). Vascular Plant Taxonomy. Dubuque: Kendall/Hunt Publishing Company.
  2. a b Anderson, Ron J.; Boumbulian, Paul J.; Pickens, S. Sue. "The role of U.S. public hospitals in urban health". Academic Medicine: Journal of the Association of American Medical Colleges. 79 (12): 1162–1168. doi:10.1097/00001888-200412000-00008. ISSN 1040-2446. PMID 15563650.
  3. Kingsbury, John Merriam, 1928- (1964). Poisonous plants of the United States and Canada. Englewood Cliffs, N.J.,: Prentice-Hall. ISBN 0-13-685016-2. OCLC 217956.CS1 maint: extra punctuation (link) CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  4. Linnaeus, Carl (1753). Species plantarum (in Latin). Stockholm. pp. 255–56.
  5. Le Roy, Abrams; Ferris, Roxana Stinchfield (1951). An illustrated flora of the Pacific States: Washington, Oregon, and California. Stanford, California: Stanford University Press. p. 237. ISBN 0-8047-0005-2.
  6. a b Burrows, George E. (George Edward), 1935- (2001). Toxic plants of North America (1st ed ed.). Ames: Iowa State University Press. ISBN 0-8138-2266-1. OCLC 45393517.CS1 maint: multiple names: authors list (link) CS1 maint: extra text (link)
  7. Maslak, P. (2004-06-30). "Lymphoid Blast". ASH Image Bank. 2004 (0630): 101139–101139. doi:10.1182/ashimagebank-2004-101139. ISSN 1559-7237.
  8. Kingsbury, John Merriam, 1928-. Poisonous plants of the United States and Canada. Englewood Cliffs, N.J.,: Prentice-Hall. ISBN 0-13-685016-2. OCLC 217956.CS1 maint: extra punctuation (link) CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  9. Schep LJ, Slaughter RJ, Becket G, Beasley DM (April 2009). "Poisoning due to water hemlock". Clinical Toxicology. 47 (4): 270–78. doi:10.1080/15563650902904332. ISSN 1556-3650. PMID 19514873.
  10. Uwai K, Ohashi K, Takaya Y, Ohta T, Tadano T, Kisara K, Shibusawa K, Sakakibara R, Oshima Y (November 2000). "Exploring the structural basis of neurotoxicity in C(17)-polyacetylenes isolated from water hemlock". Journal of Medicinal Chemistry. 43 (23): 4508–15. doi:10.1021/jm000185k. ISSN 0022-2623. PMID 11087575.
  11. Schep LJ, Slaughter RJ, Becket G, Beasley DM (April 2009). "Poisoning due to water hemlock". Clinical Toxicology. 47 (4): 270–78. doi:10.1080/15563650902904332. ISSN 1556-3650. PMID 19514873.
  12. Mutter L (September 1976). "Poisoning by Western Water Hemlock". Canadian Journal of Public Health. 67 (5): 386. ISSN 0008-4263. PMID 991044.
  13. Landers D, Seppi K, Blauer W (May 1985). "Seizures and Death on a White River Float Trip: Report of Water Hemlock Poisoning" (Free full text). The Western Journal of Medicine. 142 (5): 637–40. ISSN 0093-0415. PMC 1306130. PMID 4013278.
  14. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (April 1994). "Water hemlock poisoning--Maine, 1992". MMWR. Morbidity and Mortality Weekly Report. 43 (13): 229–31. ISSN 0149-2195. PMID 8145712.
  15. Heath KB (February 2001). "A fatal case of apparent water hemlock poisoning". Veterinary and Human Toxicology. 43 (1): 35–6. ISSN 0145-6296. PMID 11205076.
  16. Vogt E (September 1951). "[Water hemlock (Cicuta virosa) poisoning; report of two cases.]". Tidsskrift for den Norske Lægeforening : Tidsskrift for Praktisk Medicin, NY Række (in Norwegian). 71 (18): 577–78. ISSN 0029-2001. PMID 14884156.CS1 dandani: Basa ora kaweruhan (link)
  17. Withers LM, Cole FR, Nelson RB (September 1969). "Water-hemlock poisoning". The New England Journal of Medicine. 281 (10): 566–67. doi:10.1056/NEJM196909042811029. ISSN 0028-4793. PMID 5800524.
  18. Litovitz TL, Bailey KM, Schmitz BF, Holm KC, Klein-Schwartz W (September 1991). "1990 annual report of the American Association of Poison Control Centers National Data Collection System". The American Journal of Emergency Medicine. 9 (5): 461–509. doi:10.1016/0735-6757(91)90216-7. ISSN 0735-6757. PMID 1863304.