Cheoyongmu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Cheoyongmu
Jeneng Koréa
Hangul 처용무
Hanja 處容舞
Alihaksara Koréa Kang Sinampurna Cheoyongmu
McCune–Reischauer Ch'ŏyongmu

Cheoyongmu utawa Jogèd Choyeong ya iku sawijining jogèd topeng tradhisional saka Koréa.[1] Cheoyongmu kagolog salah sawijininge jogèd Koréa kang tuwa dhéwé, lan diasane dipentasake ing pura ing jaman biyèn minangka péranganing ritual kanggo tolak bala utawa ngusir arwah jahat sarta jaluk berkat lan kesejahteraan saka déwa. [2] Jogèd iki wiwitane saka jaman karajan Silla Bersatu lan isih tetep ana nganti seprenei.[1] Jogèd Cheoyong dadi aset budaya Koréa kang wi kedaftar ing Karya Agung Warisan Budaya Lisan dan Nonbendawi Manusia UNESCO ing taun 2009. [3]

Sajarah[besut | besut sumber]

Legenda[besut | besut sumber]

Gambar Jogèd Cheoyong ing dhokumèn karajan Joseon taun 1795, "Wonhaeng Eulmyo Jeongri Uigwe"

Jogèd Cheoyong kawiwitan saka legenda ing jaman Silla Bersatu, ya iku ing taun kaping 49 mangsa pamaréntahan Raja Heongang (bertahta 875-886).[2] Sawijining dina sang raja lagi lelungan ana ing pasisir wétan Gaeunpo ing jaba kutha krajan, nanging ana mendung lan kabut.[4] Raja Heongang rumangsa yèn kabèh mau disebabake déning ulah raja naga laut timur, saéngga dhèwèké mrintahake pengikute yasa kuil kanggo nyenengake sang raja naga.[4] Sawisé kuil rampung digawé, cuaca mau langsng ilang lan raja naga karo pitung anaké katon saka laut lan nari.[4] Salah siji anaké raja naga kanthi aran Cheoyong, njelma daii manungsa lan siyap ngabdi marang raja ing pura.[4] Cheoyong kawin karo sawijining wanita ayu lan an urip ing lingkungan manungsa.[4]

Sawijining dina nalika Cheoyong bali omah, bojone diserang jin jahat kang nyebabake lara cacar.[4] Cheoyong merangi lelara mau kanthi cara menari lan nyanyi, saéngga jin mau kalah lan nyerah, nanging amarga Cheoyong duwé sipat kang sipat kang apik, mula dhèwèké mènèhi pangapura lan ngumbarake lunga.[4] Sawisé iku lelara cacar mau ilang.[4] Gambaran Cheoyong kang kasil anggoné ngusir roh ala gawé wong-wong Koréa jnalika jaman biyèn wiwit kenal Cheoyong minangka wong kang sekti, saéngga nginspirasekake sawijining jogèd kang duwé makna ritual kang bisa merangi roh ala.[4]

Masa Goryeo dan Joseon[besut | besut sumber]

Pementasan Jogèd Cheoyong ing pura, ing dhokumèn karajan Joseon "Gisa gyecheop", 1719.

Ing mangsa Dinasti Goryeo, Jogèd Cheoyong ngrembaka dadi jogèd ritual kang dipentasake ing malem pungkasane taun ing ritual Narye.[5]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b Malborg, Kim (2005). Korean dance. Ewha Woman University Press. ISBN 89-7300-626-6. 
  2. a b Chŏn, Kyŏng-uk (2005). Korean mask dance dramas: their history and structural principles. Youlhwadang. ISBN 89-301-0179-8. 
  3. Cheoyongmu, UNESCO.org. Diundhuh tanggal 10 April 2010.
  4. a b c d e f g h i Korean Heritage:Cheoyongmu, jikimi. Diundhuh tanggal 10 April 2010.
  5. Chŏn, Kyŏng-uk (2008). Traditional performing arts of Koréa. Koréa Foundation. ISBN 89-86090-26-0. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:Karya Agung Warisan Budaya Lisan dan Nonbendawi Manusia Koréa Kidul