Chairudin Ismail

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Chairuddin Ismail

Chairudin Ismail inggih punika Kapolri ingkang nggantosaken Jenderal Suroyo Bimantoro, lan naté dados tim sukses pasangan caprés JK-Wiranto.

Nalika masa kepemimpinannipun Suroyo Bimantoro kadadosan polemik kekisruhan wonten ing salebeting Polri. Présidhèn lan para pendhukungipun panci suksés mbujuk parlemen supados nampi pengangkatan Bimantoro, éwadéné kanthi syarat. nanging, ing wuri medal ironi énggal: Présidhèn ngambali malih kalepatan kanthi "mecat" Bimantoro lan ngangkat Jenderal Chaerudin Ismail tanpa persetujuan parlemen. lan kaanan mbalik, Bimantroro dados salah satunggaling pion DPR wonten ing perang pulitikipun nglawan Présidhèn. nembé satunggal wulan dados Kapolri, Bimantoro sampun sebrangan pikiran kaliyan Présidhèn. kekalihipun béda wonten ing penanganan obahan Papua Merdeka. Présidhèn Abdurrahman ngersakaken pengibaran Bintang Kejora, simbol Organisasi Papua Merdeka, déné Bimantoro kanthi teges boten noleransi. béda pamanggih punika ingkang miturutipun Kepala Badan Hubungan Masarakat Mabes Polri dados wiwitaning karenggangan gayutan antawising Polri lan Pura.[1]

Hubungan ingkang saé boten gampil dipunraih, saéngga Bimantoro samsaya boten misuwur ing paningaling Présidhèn. Kasus penangkapan 2 èksekutif perusahaan asuransi ingkang kebangsaan Kanada ingkang dipunduga kagayut wonten ing pamundhutan saham gandha njalar dados perkawis diplomatik Indonesia-Kanada. Lumantar Mantri Luar Negeri Alwi Shihab, Présidhèn gagal nyegah perkawis punika dhateng pulisi. Penuntutan kasus punika nembé saged dipunmandhegaken sasampunipun Jaksa Agung Marzuki Darusman ndhèrèk campur tangan. kanthi samsaya panasipun suhu pulitik nasional, nalika DPR medalaken Memorandum II wonten ing wulan Mèi, wangsul malih pulisi dipuntudhing boten gadhah sikap ingkang adil déning Présidhèn. Pulisi, tuladhanipun, dipuntudhing langkung ketat nindakaken razia dhateng para pendukung Présidhèn ingkang rawuh ing Jakarta saperlu ndhèrèk "doa pulitik" tetep njurung Abdurrahman Wahid, déné tiyang-tiyang ingkang nyumanggakaken demonstran ingkang mbekta pedhang dhateng Pura. Puncak ketegangan gayutan Présidhèn kaliyan Kapolri kadadosan nyusul penanganan dhémonstrasi para pendukung Abdurrahman Wahid wonten ing Pasuruan, Jawa Timur, Juni rumiyin. Wonten ing insiden punika, wonten satunggal pendhukung Présidhèn, ingkang séda kénging peluru aparat. Présidhèn duka sanget. Piyambakipun nudhuh pulisi boten proporsional nembak tiyang (ngendikanipun), saweg wonten ing warung makan.

Nalika wiwitan Juni punika, meh sesarengan wekdalipun kaliyan penggantosan gangsal mantri lan Jaksa Agung, Présidhèn nyuwun Bimantoro saperlu ngundhuraken dhiri saking kalungguhan. nanging Bimantoro boten nyaguhi. Nalika tanggal 2 Juni 2001, Présidhèn nglantik Inspektur Jenderal Chaerudin Ismail minangka Wakil Kapolri[2]. Ingkang narik, kalungguhan Wakil Kapolri punika saestunipun sampun dipunhapus déning Présidhèn piyambak lumantar Keppres No. 54/2001 ingkang tanggal 1 April 2001. Pengangkatan Chaerudin ugi ngrevivi keppres mau kanthi medalipun Keppres No. 77 kanthi tanggal 21 Juni, ingkang berlaku surut 1 Juni 2001. Kasus punika sampun muncakaken dualisme wonten ing badan kepulisian lan perseturan Présidhèn kaliyan parlemen.

Pengangkatan Chaerudin medalaken penolakan 102 jenderal pulisi ingkang boten ngersakaken wontenipun politisasi ing salebeting badan Polri. Perkawis Polri punika samsaya dangu. Sesarengan kaliyan pengetan dinten Bhayangkara, 1 Juli, Présidhèn mbiwarakaken pemberhentian Kapolri nonaktif Bimantoro, lan badhé nugasaken mantan Asisten Operasi Mabes Polri punika minangka Duta Besar RI wonten ing Malaysia[3]. Sawetawis jam salajengipun, malih-malih Bimantoro nampik. Kaanan Mabes Polri samsaya panas, punapa malih medal pranyatan sikap para perwira menengah Polri, nyuwun Bimantoro ikhlas mundhur, dipuntambahi malih pawartos badhé dipuntangkepipun Bimantoro amargi dipunanggep sampun mbangkang dhateng dhawuhing Présidhèn. Bimantoro boten ébah, lan meksa Présidhèn nindakaken langkah ingkang langkung dramatis. Nalika tanggal 21 Juli 2001, piyambakipun nglantik Chaerudin Ismail resmi minangka Pejabat Sementara Kapolri, déné kanthi gaji ingkang awis. Pelantikan punika medalaken krisis pulitik énggal: DPR nyuwun MPR langsung ngawontenaken sidang istimewa, déné Présidhèn ngangkat Chaerudin namung minangka Pejabat Sementara Kapolri kanthi pangkat jenderal penuh bintang sekawan.

Cathetan suku[besut | besut sumber]


Didhisiki déning:
Surojo Bimantoro
{{{jabatan}}}
2000–2001
Diganti déning:
Da'i Bachtiar