Brunost

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Brunost
Brunost.jpg
Brunost is usually sliced very thinly using a metal cheese slicer.
Jeneng liyané
  • Mysost
  • Fløtemysost
  • Geitost
  • Gjetost
JinisWhey cheese
Panggonan asalNorway
Woworan pokokWhey, milk and/or cream
Variasi
  • Mysost
  • fløtemysost
  • geitost
  • prim
Ènergi panganan
(per ajangan)
66kcl kcal
Katerangan liyanéTypically served as a sandwich, crispbread, or biscuit topping, or in sauces
Buku masakan: Brunost  Médhia: Brunost

Brunost ("keju coklat") iku jeneng umum Nurwègen kanggo mysost ("keju whey"; Danish  ; Swedish  ; Basa Finlan: mesjuusto  ; Icelandic ), kulawarga panganan sing ana gandhengane karo keju sing digawe nganggo whey, susu, lan / utawa krim . Tembung kasebut asring digunakake kanggo ngrujuk menyang jinis Gudbrandsdalsost ("Keju Gudbrandsdal "), sing kalebu variasi paling populer. Brunost diproduksi lan dikonsumsi ing Nurwègen . Iki dianggep minangka salah sawijining bahan panganan paling apik ing negara kasebut, lan dianggep minangka bagean penting saka identitas gastronomi lan budaya Nurwègen lan warisan.[1]

Nanging, nggawe brunost modern, teguh lan lemu biasane diwenehake karo pangurus susu Anne Hov saka lembah deso Gudbrandsdalen . Ing paruh kapindho taun 1800-an, Gudbrandsdalen nandhang sangsara ekonomi amarga ambruk saka bathi saka dodolan gandum lan butter . Nalika makarya ing peternakan gunung Valseter ing sacedhake Gålå ing taun 1863, Anne Hov (kadhang kala dijenengi Anne Haav) duwe ide kanggo nambah krim menyang whey nalika nggodhok, lan digodhog ing pot wesi nganti kandhungan cairan dadi kurang saka 80 persen, nggawe produk kaya keju sing luwih kenceng, luwih lemu, lan akeh. Dheweke asline ngarani feitost ("keju lemu"). Jeneng kasebut banjur diganti dadi fløtemysost ("krim keju whey"). Produk kasebut langsung kejiret, lan ora suwe umume diproduksi lan dikonsumsi ing wilayah kasebut. Varietas iki saiki dadi jinis paling populer nomer loro ing Nurwègen.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Johansen, Signe (24 January 2013). "Brunost: the Nurwègenn cheese that's a hot topic". The Guardian.