Bhèlpuri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bhèlpuri
Indian cuisine-Chaat-Bhelpuri-03.jpg
Jeneng liyanéBhel (Maharashtra), (Gujarat), Bhela, Churu Muri / Churmuri (Karnataka),[1] Bhuja (Magahi, Bhojpuri, Maithili, Awadhi), Belfuri (Sylhet)
JinisSnack, chaat
Panggonan asalIndian subcontinent
Tlatah utawa prajaMaharashtra, Nepal, Gujarat, Odisha, Bengal, Mysore, Karnataka
Woworan pokokPuffed rice, sev
VariasiSevpuri, dahi bhelpuri, sev papdi chaat
Buku masakan: Bhèlpuri  Médhia: Bhèlpuri

Bhèlpuri ya iku jajanan gurih, sing asalé saka subbawana India, lan uga minangka jinis gorèngan. Panganan iki digawé saka sega, jejanganan lan saos asem jawa .[2][3]

Bhèl asring ditepungi ing pesisir Mumbai, kaya ta Chowpatty utawa Juhu .[4] Salah sawijining teori babagan mula bunaké yaiku digawé ing omah mangan sing diarani Vithal cedhak Victoria Terminus. Miturut teori liyané, bhèlpuri digawa dening Gujaratis kutha, sing digawé kanthi nambah rasa enak kanggo mangan chaat India Lor sing prasaja. Ibu rumah tangga Gujarati wiwit nggawé, lan nemoni macem-macem jinis kaya pakodi puri, lan banjur nyebaraké ing manèka komunitas kaya Mangabadans lan Sindhis uga nggawé versi dhéwé.[5]

Resep kasebut wis sumebar ing pirang-pirang bagean India, yuga wis diowahi supaya jumbuh karo kasedhiyan panganan lokal. Bhèl garing digawé saka bhadang, pedhes namkeen saka Maharashtra kulon, lan migunakaké bawang, katumbar lan jus lemon. Ing Bengali varian saka bhèlpuri diarani jhalmuri (tegesé "beras pedhes"). Tlatah Mysore ngarani bhèlpuri dikenal minangka churumuri utawa churmuri ing Mangalore .[6]

Sajarah[besut | besut sumber]

Bhèlpuri bundher jinis Bangladeshi diséléhaké ing koran Bengali.

Ora ana sing nyebutaké kapan lan ing ngendi lan sapa sing nemokaké bhèlpuri, nanging bisa uga asal saka karyawan migran saka Uttar Pradesh, sing manggon ing Mumbai.

Bahan sing umum digunakaké[besut | besut sumber]

Bhèlpuri sing digawé ing omah

Bhèlpuri digawé saka sega lan sev (jajanan sing digorèng kaya mi sing tipis digawé saka glepung beras) dicampur karo kenthang, bawang, masa lan chutney lan campuran jajanan gorèng liyané minangka nyamikan pambuka.[7] Bhèlpuri duwé keseimbangan rasa legi, asin, lembut lan pedhes, kanthi macem-macem tekstur, uga kalébu teles lan garing saka beras lan sev gorèng. Woworan sing paling umum digunakaké yaiku tomat lan lombok ditambah ing dasar. Ing resep India sisih lor uga kalébu kentang sing digodhog dirajang dadi irisan cilik.[8]

Tlatah sing beda-beda menehi rasa legi, asem utawa pedhes. Ana rong chutney sing populer digunakaké: coklat manis sing digawé utamané saka kurma lan asam jawa lan coklat pedhes ijo digawé saka ketumbar, godhong mint lan lombok ijo.

Nyepakaké[besut | besut sumber]

Bakul Bhèlpuri dodol ing pinggir dalan

Bhèlpuri bisa disuguhaké kanthi pirang-pirang cara, nanging biasané dilebokaké ing kertas sing dibentuk kerucut lan dikonsumsi nggunakaké sendhok kertas utawa papdi sing bisa ditrapaké nalika mangan bhèlpuri utawa dilebokaké piring.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. "Churmuri". The taste of Mysore. Dibukak ing 18 December 2013.
  2. Price, Jane (2007). Gourmet Vegetarian: The Vegetarian Recipes You Must Have. Murdoch Books. p. 256. ISBN 978-1-921259-09-8.
  3. Gupta, Niru. "Bhel Puri". Niru Gupta. Dibukak ing 2 September 2015.
  4. Doshi, Malvi Doshi with Neil; Quayle, Bella Doshi; foreword by Michele Anna Jordan; illustrations by Sonya (2002). Cooking along the Ganges: the vegetarian heritage of India. New York: Writer's Showcase. ISBN 0-595-24422-X.
  5. Vir Sanghvi (2004). Rude Food: The Collected Food Writings of Vir Sanghvi. Penguin Books India. pp. 100–102. ISBN 978-0-14-303139-0.
  6. "What is churumuri". Churumuri. Dibukak ing 18 December 2013.
  7. Bhel puri
  8. Harpham, [editor Zoë (2004). The essential rice cookbook. Sydney (N.S.W.): Murdoch Books. ISBN 1-74045-540-1.CS1 maint: extra text: authors list (link)