Bètèng Van den Bosch

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Benteng Van Den Bosch)
Jujug: pandhu arah, pados
Bètèng Van den Bosch

Bètèng Van den Bosch utawa sing luwih dikenal kanthi jeneng Bètèng Pendhem iki dumunung ing [[Pelem, Ngawi, Ngawi |Kalurahan Pelem]], Kabupatèn Ngawi, Propinsi Jawa Wetan. Bèntèng iki dibangun ing lahan sing ambané kira-kira 18 hèktar.[1]

Géografi[sunting | besut sumber]

Bètèng Van den Bosch iki ana ing koordinat 7o23'24S - 111o27'16E. Saliyané iku, bèntèng iki uga dumunung ing pinggiré tempukaning Bengawan Sala lan Bengawan Madiun. Bètèng iki dibangun ing pinggiré kali amarga panggoné nguntungaké kanggo para penjajah. Bagéyan mburi bèntèng, ya iku tempukané Bengawan Solo lan Bengawan Madiun, iku dalan transportasi banyu sing cukup wigati. Saliyané iku, kali uga bisa dadi pertahanan alami yen sawayah-wayah musuh nyerang.

Sajarah[sunting | besut sumber]

Bètèng Van den Bosch iku bangunan kuno sing nuduhaké arsitèktur Walanda. Bèntèng iki dibangun déning Gubernur Jéndral Van den Bosch ing tahun 1839 nganti 1845 guna ngadhepi tutugané Perjuangan Perlawanan lan serangan rakyat marang para penjajah, antarané ing Ngawi sing dipimpin déning Wirotani, salah sawijiné pengikut Pangéran Diponegoro. Babagan iki kaserat ana ing buku "De Java Oorlog" karangan P.J.F. Louw Jilid I Taun 1894.[2]

Bètèng Van den Bosch iki diarani Bètèng Pendhem amarga bèntèng iki diubengi galengan sing dhuwuré nganti 20 mèter, dadi yèn dideleng saka njaba ora patiya katon bèntèngé. Saliyané iku, ing saubengé bètèng uga didhudhuk kalèn sing ambané 5 mèter, sing mesthiné kanggo jaga-jaga yèn ana serangan saka musuh. Bètèng Van Den Bosch iki uga kalebu bètèng indhuk dideleng saka akèhé ruangan lan bangunan sing dhuwuré rong tingkat. Bètèng iki dipérang dadi gerbang utama, atusan kamar kanggo para prajurit, lapangan ing tengah bètèng lan kandhang-kandhang jaran.

Gambar-gambar[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]