Basa Rawas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Melayu Tengah
Basa Rawas
AsalIndonesia
LaladanSumatra Kidul
Panyatur asli
2.350.000 (2007) (tanpa surya)
Kodhe basa
ISO 639-3pse

Basa Rawas ya iku sawiji basa kang ana ing wewengkon Musi Rawas lan Musi Rawas Lor, Propinsi Sumatra Kidul[1]. Basa iki dadi dhialek Basa Musi miturut Ethnologue[1], nanging ana uga kang nyebutké basa iki minangka basa dhèwé. Basa Rawas dumadi saka telung dhialék gèografis utama ya iku, dhialék Rupit ing kutha Muara Rupit, dhialék Rawas Ulu ing kutha Surulangun, lan dhialék Rawas Ilir ing kutha Bingin Teluk[2]. Catu basa Rawas ing telung dhialék iki dumasar saka wewengkon panganggo basa Rawas kang nyakup telung kecamatan ya iku kecamatan Rupit, Rawas Ulu, lan Rawas Ilir. Cacah panyatur basa iki ana 91.098 wong ing taun 1985. Basa iki isih dadi basa pasrawungan ing antara wong Rawas. Sanajan nganggo basa Rawas ing antara wong Rawas, nanging ing pekumpulan sing ora resmi baé. Ing pasamuwan-pasamuwan sosial resmi nganggo Basa Indonésia. Wong Rawas uga nganggo basa Indonesia, Basa Malayu Palémbang, utawa basa Musi nalika ngendikan karo wong liyan sing jaba daérah Rawas. Wong-wong Rawas kang dhuwé pendhidhikan dhuwur malah luwing sering nganggo basa Indonesia baé tinimbang basa Rawas utawa campuran[2].

Conto ukara[besut | besut sumber]

  • Sawaé liba nian, “sawahé amba banget”.
  • Bukan dak sengajo nyo ngelua sen tu, “Dudu ora sengeja dhèwéké ngetokké duit iku”.
  • Baju anaké yang la cabik dijaitè ngèn benang puti, “Kelambi anaké kang wis sowék dijaité nganggo benang putih”[2].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b "Musi". Ethnologue. 
  2. a b c Aliana, Zainul Arifin, dkk. (1985). Morfologi dan Sintaksis Bahasa Rawas. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan.