Basa Malayu Palémbang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Palémbang
Asal Indonésia
Laladan Sumatra Kidul (Indonésia)
Panyatur asli
500,000 (tanpa surya)
Kodhe basa
ISO 639-3 mui

Basa Malayu Palémbang ya iku jinis dhialèk basa Malayu kang ditututraké ing laladan Kutha Palémbang lan sekitaré, ing Provinsi Sumatra Kidul[1]. Basa Malayu Palémbang atawa kang biyasa jejuluk déning wong Palémbang iku Basa Palémbang duwé rong tataran basa. Unggah-ungguh basa kang kasiji karan Basa Palémbang Alus lan keloro basa Palémbang Sari-sari atawa padinan. Basa Palémbang alus biyasa dienggo ing guneman marang wong tuwa, tokoh adat, lan wong kang kinurmati ing upacara-upacara adat. Basa Palémbang Sari-sari dienggo ing guneman marang wong-wong kang saumuran, saderajat, atawa lewih enom[2]. Basa Palémbang alus wis dienggo sing awit jaman raja-raja kesultanan Palémbang[3]. Miturut sajarahé raja-raja Palémbang iku ana sing asalé saka karajan Majapahit, Demak, lan Pajang. Amarga iku sapérangan akèh tetembungan basa Palémbang alus ana padhané kanthi tembung-tembung ing basa Jawa[1].

Conto ukara[besut | besut sumber]

Budaq duo itu sedeng maén ekagh di bughi ghuma, “Bocah loro kuwi lagi dolan gundhu ing buri omah[1]”.

Waktu kami sedeng makan pempeq, aba baliq daghi pasagh idaq ngawaq apo-apo, “Lagi kita lagi mangan mpek-mpek, bapak bali saka pasar ora nggawa apa-apa”[1].

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b c d Dunggio, P.D. dkk. (1983). Struktur Bahasa Melayu Palembang. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 
  2. Arif, R.M. dkk. (1981). Kedudukan dan Fungsi Bahasa Palembang. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 
  3. Aliana, Sainul Arifin, dkk (1987). Morfologi dan Sintaksis Bahasa Melayu Palembang. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan.