Basa Malayu Pontianak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Basa Melayu Pontianak)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Basa Melayu Dhialèk Pontianak
Bahase Melayu
Asal Indonésia
Laladan Kutha Pontianak, Kabupatèn Mempawah, Kabupatèn Kubu Raya, Kabupatèn Ketapang, lan sekitaré
Kalimantan Kulon
Ètnis Melayu Pontianak
Kodhe basa
ISO 639-3

Basa Malayu Pontianak ya iku dhialék basa Malayu sing dicaturaké ing Kutha lan Kabupatén Pontianak, Mempawah, Kubu Raya lan sekitaré ing Provinsi Kalimantan Kulon[1]. Basa Malayu ing Kalimantan Kulon iku basa kang paling gedé lan akèh panyaturé. Ing kutha Pontianak basa iki dituturké ing Kacamatan Pontianak Kulon, Pontianak Wétan, Pontianak Lor lan Pontianak Kidul. Basa Malayu Pontianak (BMP) iki mirib karo basa Malayu ing laladan Johor-Riau. BMP uga kadayan karo basa Dayak saka rumpun Klemantan lan tetembungé arep padha dèné basa Malayu ing Ketapang[2]. Dhialék basa iki duwé ciri khas ya iku cara ngecapkaé huruf /r/ iku anuswara. Uga ana tambahan partikel “bah” minangka partikel tegas. Ing BMP ora ana basa unggah-ungguh sanadyan ing wewengkon iki pernah ana sistem Kasultanan Pontianak.

Conto tembung[besut | besut sumber]

Ing sistem sesebutan kulawarga ana istilah 'membase' nalika ngudang wong cocok kaliyan tata urutan ing kulawarga atawa tandha mirunggan ing wong iku:

  1. Sulung = Along ; Long ,
  2. Tengah = Angah ; Ngah ,
  3. Bungsu = Usu ; Su ,
  4. Ireng = Itam ; Tam ,
  5. Putih = Utéh ; Téh ,
  6. Dhuwur = Anjjang ; Njang ,
  7. Enom = Ude ; Nde ,
  8. Cilik = Acik ; Cik

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. Kamal, Mustafa (1986). Mortologi dan Sintaksis Bahasa Melayu Pontianak. Jakarta: Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. 
  2. Martina, Martina; Irmayani, Irmayani; Ida, Herawati (2010). PENELITIAN KEKERABATAN DAN PEMETAAN BAHASA-BAHASA DAERAH DI KALIMANTAN BARAT. Pontianak: KEMENTERIAN PENDIDIKAN NASIONAL PUSAT BAHASA BALAI BAHASA PROVINSI KALIMANTAN BARAT.