Pega cuwèr

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Asap Cair)
Pega cuwèr saking bahan bathok klapa

Pega cuwèr punika dipundamel saking bathok klapa kang dibakar kanthi proses pirolisis saha dhèstilasi.[1] Prosès ingkang sepisanan inggih punika bathok klapa ingkang dipunobong kanthi suhu 400-500 cèlsius saéngga dados pega.[1] Pega punika lajeng ngalami proses destilasi ingkang artosipun dipundadosaken cuwèr malih.[1] Sasampunipun punika, pega kalawau banjur dados pega cuwèr.[1] Proses punika dangunipun wolung jam.[1] Kirang langkung tiga ngantos sekawan jam kanggé mbakar bathok klapa, salajengipun mbetahaken wekdal ngantos wolung jam ngantos proses pega punika saged dados pega cuwèr sadaya.[1] Pega cuwèr punika nggadhahi kagunan ingkang sami kaliyan formalin inggih punika kangge ngawétaken.[2] Ananging menawi formalin punika kalebet zat kimia ingkang mbebayani sanget tumrap kaséhatan manungsa dene pega cuwèr punika saged ngawétaken tanpa mbebayani manungsa.[2] Pega cuwèr punika saged kanggé ngawétaken ulam bandeng.[2] Menawi kala rumiyin para pengusaha bandeng ngginakaken kayu ingkang dipunbakar saha nyelehaken ulam bandeng wonten nggilipun kayu ingkang ngetokaken pega kanthi wekdal 12 jam, pramila kanthi ngginakaken pega cuwèr punika langkung cepet saha ngirit wekdal.[2] Kanthi pega cuwèr para pengusaha bandeng namung ngrendhem bandeng wonten ing pega cuwèr kanthi itungan menit kemawon.[2] Punika langkung efisien tinimbang ngginakaken pega saking kayu.[2] Kejawi dipunginakaken kanggé ngawétaken bandeng, pega cuwèr ugi kénging kanggé ngawétaken bakso, mi, tahu saha daging pitik.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)[Majalah Trubus, Edisi 469 Desember 2008, kaca 30]
  2. ^ a b c d e f (id)[Majalah Trubus, Edisi 169 Desember 2008, kaca 24]
  3. ^ (id)[Majalah Trubus, Edisi 169 Desember 2008, kaca 17]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pega_cuwèr&oldid=1084409"