Aozora Bunko

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox library

Gambar:Aozora Bunko how-to-make illustration.png
This is an explanatory illustration prepared by Aozora Bunko as part of project encouraging Japanese citizens to contact Diet members in effort to express a point-of-view
Aozora Bunko
Jinising situs
Perpustakaan digital
Ana ing basa basa Jepang
Sing duwé Komunitas
Digawé déning Perintis Aozora Bunko (Aozora Bunko Yobikake-nin)
Situs jaringan http://www.aozora.gr.jp
Dagang Tidak
Diluncuraké Agustus 1997[1]
Gambar:Aozora Bunko how-to-make illustration.png
This is an explanatory illustration prepared by Aozora Bunko as part of project encouraging Japanese citizens to contact Diet members in effort to express a point-of-view.
Gambar:N0-70.png
Graphic icon illustrating Aozora Bunko's public-policy advocacy position—opposing proposed changes to Japan's copyright laws.

Aozora Bunko (青空文庫 Perpustakaan Langit Terbuka?) inggih punika situs pabukon digital ingkang nyèdiaakèn kanthi gratis kolèksi buku ingkang gadhah status domain publik utawi buku ing masa perlindungan hak ciptanipun sampun tèlas. Proyek punika radi sèrupa kaliyan Proyek Gutenberg, namung koleksinipun inggih punika buku basa Jepang saking jaman Meiji ngantos ing jaman Showa, lan buku kasil pertalan saking basa Inggris. ing wulan Januari 2007, jumlah kolèksi sampun ngèlakungi 6.000 judhul buku.

Situs punika ugi gadhah sejumlah karya ingkang dèrèng tèlas masa pekrlindunganipun hak ciptanipun. ananging buku mau saged dipununduh, diwaos, utawi dipunginaakèn kanggé kabetahan pribadi, utawi anggota kulawarga ingkang serumah ingkang jumbuh Pasal 30 UU Hak Cipta Jepang.[2] Buku ingkang taksih ing masa perlindungan hak cipta dipunbentenaken kaliyan halaman katalog gadhah warni merah jambu.

Koleksi[besut | besut sumber]

Miturut Undang-undang Hak Cipta Jepang, masa perlindungan hak cipta mlampah ngantos 50 taun sasampunipun penyerat pejah ing donya.[3] ing antawisipun koleksi buku sastra ingkang tuwa dhéwé wonten karya sastrawan kados ta Mori Ōgai, Natsume Soseki, lan Ryūnosuke Akutagawa. Sementara punika, koleksi buku sastra ingkang enom antawisipun dipunwakili karya Atsushi Nakajima (meninggal donya 1942), Osamu Dazai (†1948), Fumiko Hayashi (†1951), Yuriko Miyamoto (†1951), Hori Tatsuo (†1953), Ango Sakaguchi (†1955), dan Kotaro Takamura (†1956).

sedaya pekerjaan digitalisasi dipunlampahi déning komunitas relawan. Buku dipundistribusiaken ing wujud berkas teks (buku-e) tanpa ilustrasi, kaliyan format karakter JIS X 0208 (Shift JIS). Sebagian ageng berkas ing Aozora Bunko kasedia ing 3 jinis format: berkas teks biyasa, berkas HTML, lan berkas ExpandBook (.ebk) ingkang dipunwaos kaliyan perangkat lunak gratis ExpandBook [1]. sasampunipun diunduh, bukunipun saged dipunwaos kaliyan perangkat lunak ingkang nampilaken seratan Jepang kanthi vertikal ing komputer pribadi, PDA, utawi telepon genggam. Ing salebeting teks, aksara kanji ingkang sulit dipunwaos dipunjangkepi kaliyan karakter ruby (furigana) kanggé nunjukkan cara maosipun. Karakter ruby dipunserat ing antawisipun tanda kurung lancip 《》 kanggé ndhèrèk aturan penyiapan naskah Asosiasi Penyokong Buku Tuna Netra ing Jepang (Books for the Blind Association), tuladhané:

  • 青空|文庫《ぶんこ》 (aksara hiragana ぶんこ dipunengge kanggé nedahaken cara maos aksara kanji "bunko" 文庫)
  • 本日は晴天《せいてん》なり。 (aksara hiragana せいてん dipunengge kanggé nedahaken cara maos aksara kanji "seiten" 晴天)
  • Karakter ruby dipun-ginakaken kanggé nedahaken alternatif cara maos, kados ta:ブルースカイ《青空》 (blue sky dipunwaos dados aozora).

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ "Aozora Bunko no shikumi". Aozora Bunko. Dijupuk 26 Agustus.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. ^ "Chapter II Rights of Authors, Subsection 5 Limitations on Copyright". Copyright Law of Japan. Copyright Research and Information Center. Dijupuk 26 Agustus.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  3. ^ "IV. How Long Does Author's Right Continue?". Copyright Research and Information Center. Dijupuk 26 Agustus.  Paramèter |accessyear= sing ora kawruhan dikiwakaké (disaranaké |access-date=) (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)