Anumerta

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Anumerta (posthumous) iku tindakan utawa kagiyatan sing kagandhèng karo sawenèh wong sing wis tilar donya.

Sajeroning kontèks sing paling umum, anumerta racaké digandhèngaké karo pawèwèh penghargaan marang wong, awit saka jasa-jasa sing wis diayahi, racaké déning pamaréntah utawa organisasi, nalika wong mau wis tilar donya.

Sajeroning donya kamilitèran, pawèwèh gelar undhak-undhakan pangkat sak tingkat dianugerahaké lan bisa uga marang wong sipil. Gelar anumerta sing paling misuwur ing Indonésia ya iku gelar sing dianugerahaké marang sanga Pahlawan Révolusi sing palastra ing Jakarta lan Yogyakarta nalika prastawa pambrontakan G30S/PKI.

Sawetara penghargaan ora bisa dianugerahaké kanthi anumerta, umpamané Bebungah Nobel.