Annum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Annum ya iku tembung aran saka Latin kang maksudé taun. Iki iku tembung maskulin tunggal saka pentasrifan ke-2 annus (nominatif), anni (genitif) [1].

Jinising tembung[besut | besut sumber]

  • Per annum: "kedadian nggal taun".
  • Mega-annum (Ma): satuwan wektu kang padha baé karo etungan sayuta (106) taun. Lumrahé digunakaké ning babagan ilmiah kaya ta ngèlmu géologi, paleontologi, lan mekanika selestial kanggo nggampangaké cara ngetung wektu kang suwi bangetning jaman biyèn. Tuladhané kaya ta, spésies dinosaurus Tyrannosaurus rex ana kira-kira 65 Ma (65 yuta taun) biyèn. Ning panganggoné penerapan astronomi, taun kang digunakaké iku taun Julian awit kira-kira 365,25 taun. Ning ngèlmu géologi lan palentologi, taun iku ora mesti pas lan warna-warna wektuné minurut panyeraté.
  • Giga-annum (Ga): satuwan waktu kang padha karo samilyar (109) taun. Lumrahé digunakaké ning babagan ilmiah kaya ta kosmologi kanggo nekanaké masa kang masané dawa banget ning jaman biyèn. Tuladhané kaya ta, mbentuk Bumi kedadian kira-kira nalika 4,55 Ga (4,55 milyar taun) biyèn. Gamblang sing dianggo ning kéné, milyar kang dimaksud ya iku skala pendek.

Uga delengen[besut | besut sumber]