Agrèsi Militèr Walanda I

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Agresi Militer Belanda I
Operatie Product
300px|Operasi Prodhuk
Iring-iringan mobil trek infanteri Walanda nalika Operasi Prodhuk, Aksi Polisionil Walanda kang pisanan.
Titimangsa21 Juli - 5 Agustus, 1947
PernahJawa, Sumatera
Asil Punjering ékonomi ing Sumatera lan pelabuhan ing Jawa dialihaké déning Walanda
Péhak kang perang
Indonésia Républik Indonésia Nèderlan Kerajaan Belanda
Manggala saha wadana
Indonésia Soedirman

Nèderlan Simon Hendrik Spoor

Nèderlan Alvin Spoor

Nèderlan Hubertus van Mook
Daya
udakara 500.000 200,000
Kurban
150.000 6.200

Agrèsi Militèr Walanda I ya iku prastawa militèr Walanda kang ancasé kanggo nguwasani Indonésia kang kadadéyan ing Jawa lan Sumatera tanggal 21 Juli - 5 Agustus 1947.[1] Agrèsi Militèr Walanda I kuwi salah siji jenis aksi polisionil resmine Belanda awit Indonesia merdeka. Prastawa iki uga déning Lètnan Gubernur Jénderal Johannes van Mook disebut "Operatie Product." Van Mook negeske minongko hasil Perundingan Linggarjati resmi wis ora berlaku.

Latar wuri[besut | besut sumber]

Tanggal 21 Juli 1947 kuwi merupakan sejarah Belanda ngerahke atusan serdadu kanggo njupuk alih paksa daerah-daerah ing wilayah Sumatra karo Jawa. Belanda duwe tafsiran sing bedo masalah status kemerdekaan RI karo Perundingan Linggarjati.

Konflik[besut | besut sumber]

Kilangan Jajahan[besut | besut sumber]

Belanda kudu ninggalke wilayah luas sing wis suwi dikangkangi tahun 1942 mergo kekalahan seko Jepang ing Perang Asia Timur Raya utowo Perang Dunia II.

Tanggal 23 Agustus 1945, pasukan Sekutu karo NICA tekan ing Sabang, Aceh. Lanjute, mereka tekan ing Jakarta tanggal 15 September 1945.

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "PanturaPost | Perjuangan 2 Tokoh Brebes saat Agresi Militer Belanda I". kumparan (ing basa Indonesia). Dijupuk 2018-09-06.