Ènterotoksin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Vibrio cholerae bakteri pangasil enterotoksin.

Enterotoksin ya iku eksotoksin kang aktivitase menéhi prabawa usus halus, saéngga umumé nyebabaké sekrèsi cairan sacara kakehan ing jero rongga usus, nyebabake diare lan muntah-muntah.[1] Enterotoksin diproduksi déning pirang-pirang macem bakteri, kagolong organisme panyebab keracunan panganan kayata Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Escherichia coli, Salmonella enteriditis , dan Vibrio cholerae. Enterotoksin kang diasilake déning V. cholerae ya iku panyebab kolera.[2] Toksin mau bakal ngaktifake enzim siklik adenilase kang ngowahi ATP dadi cAMP saengga cAMP dadi kakehan lan nyebabake ion klorida sarta bikarbonat ditokake kanthi cacah gedhé saka sel mukosa tekan jero rongga usus.[1] Iki nyebabake dehidrasi ing penderia kolera.[1] Gen kang ngodekake enterotoksin kolera ana loro ya iku ctxA dan ctxB</ref name="Madigan"/>

Delengen uga[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c {(en)Madigan MT, Martinko JM, Dunlap PV, Clark DP. 2008. Biology of Microorganisms 12th edition. San Francisco: Pearson. Hal:719-720 ISBN 0-13-196893-9
  2. ^ (en)Holmgren J. 1973. Comparison of the Tissue Receptors for Vibrio cholerae and Escherichia coli Enterotoxins by Means of Gangliosides and Natural Cholera Toxoid. American Society for Microbiology 8(6):851-859.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ènterotoksin&oldid=1081632"