Álvaro Colom

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Álvaro Colom
Álvaro Colom

Mangsa jabatan
14 Januari 2008 – Sekarang
Pejabat sadurungé Óscar Berger
Pengganti Sedang Menjabat

Lair 15 Juni 1951 (umur 63)
Kota Guatemala, Guatemala
Partai pulitik Persatuan Nasional untuk Pengharapan
Pasangan Sandra Torres (2003–2011)
Almamater Universitas San Carlos Guatemala
Agama Katolik Roma

Álvaro Colom Caballeros (miyos 15 Juni 1951) inggih punika Presiden Guatemala periode 20082012 lan ketua sosial-demokrat Pengharapan Persatuan Nasional (UNE).

Wiwitan Taun[sunting | Sunting sumber]

Colom miyos wonten ing Kota Guatemala, putra saking Antonio Colom Caballeros Argueta lan Yolanda Ferraté. Piyambakipun minangka putra ingkang angka 4 saking 5 sadhèrèk. Pakdhénipun, Manuel Colom inggih punika satunggaling Walikota Kota Guatemala ingkang dipunpejahi déning militer nalika taun 1979 boten dangu sasampuning pambentukan partai politikipun dipunremikaken.[1] Piyambakipun ugi bapak saking Antonio Colom Szarata, pemain bass saking sawijining band pop rock Guatemala, Viento en Kontra.[2] Piyambakipun lan garwanipun ingkang kaping 3, Sandra Torres, pisahan nalika taun 2011. Sasampuning pikantuk gelar insinyur industri saking Universitas San Carlos (USAC), piyambakipun dados satunggaling pangusaha ingkang kagayut wonten ing manéka bisnis lan pegawai negeri pamarèntah, kalebet ugi dados Direktur Jenderal pendiri Fondo Nacional para la Paz lan Wakil Menteri Perèkonomian sadèrngipun pindhah dhatêng politik. Makili UNE (Unidad Nacional de la Esperanza) wonten ing Pemilihan Umum Guatemala, 2003 (pemilu presiden 2003), piyambakipun kawon saking Óscar Berger nalika tanggal 28 Desember 2003. Berger inggih minangka kandidat ingkang berhaluan kiwa lan menangaken pemilu presiden wiwit demokrasi dipunpulihaken nalika taun 1985.

Pemilihan Umum 2007[sunting | Sunting sumber]

Piyambakipun minangka salah satunggal saking 2 calon ingkang dumugi tahap kaping kalih wontên ing Pemilihan Umum Guatemala, 2007 (pemilu presiden) tanggal 9 September 2007 sesarengan kaliyan calon Partido Patriota, Otto Perez Molina. Nalika jam 10:00 dalu wekdal sapapan wonten ing dinten pemilu, Colom dipunnyatakaken minangka presiden ingkang ènggal dipunpilih kanthi pikantuk swara langkung saking 5 poin persentase, 52,7% dumugi 47,3%, saking swara langkung saking 96% ingkang sampun dipunètang saking papan-papan pamendhetan swara , [3] lan dados presiden pisanan Guatemala saking sayap kiwa langkung saking 53 taun kapungkur.

Sadanguning kampanye prèsidèn, Colom ngedika bilih piyambakipun kapéngin ngirangi kanisthan kanthi nangangi kamiskinan [4] wonten ing Guatemala. Wiwit pemilu, Colom sampun damel manéka upaya kanggé mapanaken retorika punika dados kasunyatan, miyaraken program sosial lan akses tumrap kasarasan, pendidikan, lan jaminan sosial, ingkang sedayanipun sampun maringi kontribusi kanggé minggahipun bab standar gesang kaum miskin Guatemala.[5][6]

Cathetan Suku[sunting | Sunting sumber]

  1. ^ Pico, Juan Hernandez.Can Alvaro Become a Social Democratic President?," Revista Envio. (accessed Maret 8, 2013).
  2. ^ Hernandez, Vittorio. Alvaro Colom Takes Oath of Office as New Guatemalan President, AllHeadlineNews.com. (accessed Maret 8, 2013)
  3. ^ "2007 Results," NEOTEC
  4. ^ Rosenberg Mica and Frank Jack Daniel. "Center-leftist beats general in Guatemala election," Reuters, November 5, 2007.
  5. ^ http://ipsnews.net/news.asp?idnews=104960
  6. ^ http://www.timeincnewsgroupcustompub.com/sections/101810_Guatemala.pdf


Ana loop cithakan: Cithakan:Persondata

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Álvaro_Colom&oldid=843258"