Wedhi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Wedhi
Wedhi
Wedhi
Wedhi

Wedhi' (basa Indonésia: Pasir) yaiku bahan material kang wujudé butiran utawa bunder-bunder ananging ukurané cilik. [1]Bunder-bunder wedhi ukurané 0,0625 nganti 2 milimeter.[1] Matéri utawa bahan kang mbentuk pasir yaiku silikom dioksida, ananging ing panté tropis lan subtropis umumé wedhi dibentuk saka kapur.[1] Jinis wedhi yaiku wedhi silika, wedhi chromit, wedhi zircon.[1] Wedhi siika yaiku wedhi sintèsis utawa wwedhi gawéyan wedhi iki nduwèni kadhar SiO2 95%.[1] Wedhi silika kalebu wedhi kang nduwèni kualitas apik lan sithik impuritis.[1] Wedhi silika kalebu wedhi kang akèh digunakaké awit regané kang murah lan cacahé kang akéh.[1]

Wedhi Zirkon yaiku wedhi kang kasusun dening ZrO2.SiO2. Wedhi zirkon wernané soklat utawa abang rada kuning.[1] Wedhi iki asalé saka zirkonium murni kang nduwèni neutron sithik, wedhi iki kuwat sanajan manggon ing temperatur kang dhuwur.[1] Wedhi zirkon tahan karo korosi kimia, saliyané kanggo cithakan wedhi, wedhi jinis iki uga kena kanggo reaktor nuklir lan radiometric dating.[1]

Wedhi kali utawa wedhi bangunan yaiku wedhi kang ditemokaké ing pinggir-pinggir kali.[1] Wedhi iki asalé saka pecahan watu kang ngendhap éwonan taun utawa ana material kang gunung kang kéntér nganti tekan kali.[1] Pasir iki biyasané kanggo campuran material bangunan kayata semèn, gamping.[1] Pasir jinis iki regané murah.[1] Biyasané didol kanthi cara rit utawa sak trek.[1]

Nambang wedhi kudu tetep njaga lan gatèkaké lingkungan.[2] Akéh wong-wong kang nambang wedhi nganggo alat-alat berat saéngga ngrusak lingkungan. [2]Ana uga wong kang nambang wedhi kang nganggo alat kang isih manual.[2] Kang nglakoni iki biyasané para warga sakupengé kali kang ngandhut wedhi.[2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o (id)metrotvnews.com(dipunundhuh tanggal 13 Juni 2011)
  2. ^ a b c d (id)regional.kompas.com(dipunudhuh tanggal 13 Juni 2011)


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Wedhi&oldid=885577"