Urétra

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Urétrané wong lanang.

Ing anatomi, urétra iku saluran sing ngubungaké kandhung kemih nuju lingkungan njaba badan. Urétra duwé fungsi minangka saluran pangguwang ing sistem kemih utawa èkskrèsi lan sistem seksual. Kanggo wong lanang, uga duwé fungsi ing sistem réprodhuksi minangka saluran metuné banyu mani.

Anatomi[sunting | sunting sumber]

Urétrané wong wadon[sunting | sunting sumber]

Dawané urétra wong wadon watara 2,5 tekan 4 cm lan ana ing antarané klitoris lan bukaan vagina.

Wong lanang duwé urétra sing luwih dawa tinimbang wong wadon. Tegesé, wong wadon luwih nduwèni risiko kena infèksi kandhung kemih utawa sistitis lan infèksi saluran kemih.

Urétrané wong lanang[sunting | sunting sumber]

Urétrané wong lanang dawané watara 20 cm lan tekan pucuk penis.

Urétrané wong lanang dibagi dadi 4 bagéyan sing dijenengi selaras karo papané:

  • pars pra-prostatica, ana ing sadurungé kelenjar prostat.
  • pars prostatica, ana ing prostat, ing kéné ana bukaan cilik papan anané muara vas deferens.
  • pars membranosa, watara 1,5 cm lan ing lateral ana kelenjar bulbouretralis.
  • pars spongiosa/cavernosa, watara 15 cm lan liwat ing corpus spongiosum penis.

Histologi[sunting | sunting sumber]

Sel èpitèl saka urétra diwiwiti minangka sel transisional sawisé metu saka kandhung kemih. Sadawané urétra disusun déning sel èpitèl mawa tingkat torak, banjur sel mawa tingkat kubis ing saceraké bolongan metu.

Ana uga kelenjar urétra cilik sing ngasilaké ilu kanggo mbantu nglindhungi sel èpitèl saka urin sing korosif.

Masalah klinis[sunting | sunting sumber]

Infèksi saka urétra disebut urétritis. Masalah iki luwih umum dumadi ing wanita. Urétritis iku panyebab umum saka dysuria (perih nalika nguyuh).


Sistem urin

Ginjel | Urètèr | Kandhung kemih | Uréthral sphincter | Urétra

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Urétra&oldid=885093"