Tapak dara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Tapak dara
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Gentianales
kulawarga: Apocynaceae
Genus: Catharanthus
Species: C. roseus
Jeneng binomial
Catharanthus roseus
(L.) G.Don
Catharanthus roseus

Tapak dara yaiku perdu taunan kang asalé saka Madagaskar, nanging wit iki wis nyebar ana ing dhaérah-dhaérah tropika liyané.[1][2] Jeneng ilmiah saka wit iki yaiku Catharanthus roseus (L.) Don.[2] Ana ing Indonesia wit pekarangan dadi petetan lan duwé jeneng liya kaya sindapor (Sulawesi), kembang tembaga (basa Sunda), lan kembang tapak dårå (basa Jawa).[2] Wong-wong saka Malaysia njenengi wit iki kemunting cina, pokok rumput jalang, pokok kembang sari cina, utawa pokok ros pantai.[2] Ana ing Negara Filipina, wit iki dikenal karo jeneng tsitsirika, ana ing Vietnam hoa hai dang, ing Cina chang chun hua, ing Inggris rose periwinkle, lan ana ing Walanda duwé jeneng soldaten bloem.[2]

Dhèskripsi[sunting | sunting sumber]

Wit iki asalé saka wilayah wétan tengah.[2] Wit jenis iki bisa urip ana ing dhataran cendhèk nganti tekan dhataran kang dhuwuré 800 mèter ana ing sandhuwuré permukaan segara, nanging wit jenis iki luwih bisa urip ana ing panggon terbuka, lan uga ora nutup kemungkinan bisa uga urip ana ing panggon liyané.[1][2] Wit iki uripé nyamping lan bisa dhuwur nganti tekan 0,2-1 mèter.[1] Godhong saka wit iki mbentuk bunder endhog, wernané ijo kang kasusun nyirip selingan.[1] Dawané godhong sekitar 2-6 cm, ambané 1-3 cm, lan pang lan godhongé duwé kandhutan lateks kang wernané putih.[2] Kembangé aksial (metu saka ketiak daun).[2] Kelopak saka kembangé cilik, mbentuk paku.[2] Mahkota kembangé duwé bentuk kang kaya trompèt, pucuké amba, wernané putih, biru, jambon utawa wungu gumantung saka kultivaré.[2] Woh saka wit iki bentuké silinder, pucuké lancip, ana rambuté, dawané udakara 1,5 - 2,5 cm, lan wijiné ana akèh.[2]

Kandhutan[sunting | sunting sumber]

Tanduran hérba iki ngandhut komponèn antikanker, yaiku alkaloid kayata vincaleukoblastine, leurocristine, leurosin, vinkadiolin, leurosidin, katarantin. Alkoloid nduwèni khasiat hiplogonik (kanggo ngudhunaké kadhar gula getih) kaya leurosin, katarantin, locherin, tetrahidroalstonin, vindolin, vindolinin. Oyodé ngandhut alkaloid, saponin, flavonoid, tanin. [3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tapak_dara&oldid=832131"