Sajarah Amérika Sarékat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Peta wilayah Amérika Sarékat.

Amérika Sarékat mapan ing tengah-tengah benua Amérika Lor, diwatesi karo Kanada ing sebelah lor lan Meksiko ing sebelah kidul. Negara Amérika Sarékat jembaré saka Samudra Atlantik ing pesisir étan tekan Samudera Pasifik ing pesisir kulon, kamasuk kepulauan Hawaii ing lautan Pasifik, negara bagian Alaska ing pucuk lor benua Amèrika, lan sapropirané teritori liyané.

Sing netep kapisan ing wilayah sing saiki dadi Amérika Sarékat asalé saka Asia kira-kira 15.000 taun kapungkur. Panjenengané nyeberangi jembatan darat Bering tumuju Alaska.[1] Salanjuté, penduduk asli Amérika mapan ing wilayah kasebut sasuwené ewonan taun. Ing taun 1492, Christopher Columbus wés hasil tekan Amerika. Wong-wong Inggris banjur mapan ing Jamestown, Virginia ing taun 1607. Pemukiman kuwi dianggep minangka pemukiman sing kapisan ing Amérika Sarékat. Salanjuté, Amérika Sarékat terus ditekani dening wong-wong Inggris. Wong Perancis, Spanyol, lan Belanda uga mapan ing sebagian Amérika Sarékat.[2] Perkembangane koloni-koloni Inggris rampung ora apik kanggo penduduk asli Amerika, amarga akèh saka kelompoké sing mati amarga penyakit, lan panjenengané kélangan negeriné.

Amérika Sarékat kabentuk saka 13 bekas koloni Inggris kauculan saka Revolusi Amerika sawisé deklarasi kamardikan ing tanggal 4 Juli 1776. Perang iki diwiwiti amarga kolonis rumangsa diperlakokaké ora adil dening Inggris.[3]

Sawisé Revolusi, Amérika Sarékat ngadepi akèh masalah, kayata perbudakan. Ing taun 1800-an, AS entuk akèh wilayah lan wiwit dadi industralisasi. Saka taun 1861 tekan 1865, Perang Sedulur Amérika pecah antarané Lor karo Kidul. Perang iki kadadéyan amarga masalah hak-hak negara bagian, perbudakan, lan mangsa ngarep Amérika Sarékat. Sapropirané negara bagian ing kidul ninggalaké Amérika Sarékat lan ngedekaké Konfederasi.

Lor menangaké perang, lan negara-negara sing wés ninggalaké perserikatan bali ing Amerika Serikat. Negara iki banjur ngléwati mangsa rekonstruksi. Ing akhir 1800-an, akeh wong Eropa teka ing Amerika Serikat lan kerja ing pabrik gedhe. Ing awal abad ka-20, AS dadi kekuatan donya. Ekonominé minangka salah sijining sing paling gedhé ing donya. Negara iki uga kamasuk ing Perang Donya I lan II.

Sawisé Perang Donya II, Amérika Sarékat melu nyampur ing Perang Dingin karo Uni Soviet. Sasuwené Perang Dingin, pamarintah akèh ngentèkaké duit kanggo pertahanan. AS nyampur ing Perang Korea lan Vietnam, lan uga ngirimaké Neil Armstrong lan wong-wong Amerika liya nang njaba angkasa. Ing taun 1991, Uni Soviet kalah lan perang dingin rampung. Timur Tengah dadi penting kanggo Amerika, apa menèh sawisé Serangan 11 September 2001. Saiki, Amérika Sarékat minangka negara adidaya, ananging isih ngadépi pirang-pirang masalah masalah.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wilford, John Noble. "Evidence Supports Earlier Date for People in North America", The New York Times, 2008-04-04. 
  2. ^ "Scots to Colonial North Carolina Before 1775". School of Applied Arts of the University of Strathclyde. http://www.dalhousielodge.org/Thesis/scotstonc.htm. Retrieved 2010-08-27.
  3. ^ Blum, John M.; William S. McFeely, Edmund S. Morgan, Arthur M. Schlesinger, Jr., Kenneth M. Stampp, and C. Vann Woodward (1985). The National Experience: A History of the United States (6th ed.). Harcourt Brace Jovanovich. pp. 91. ISBN 0155656643.

Wacanan lanjutan[sunting | sunting sumber]

  • Agnew, Jean-Christophe, and Roy Rosenzweig, eds. A Companion to Post-1945 America (2006)
  • Anderson, Fred, ed. The Oxford Companion to American Military History (2000)
  • Barney, William. A Companion to 19th-Century America (2006)
  • Bender, Thomas. A Nation Among Nations : America’s place in world history, New York : Hill and Wang, 2006. ISBN 978-0-8090-9527-8
  • Carnes, Mark C., and John A. Garraty, The American Nation: A History of the United States: AP Edition (2008); university textbook
  • Diner, Hasia, ed. Encyclopedia of American Women's History (2010)
  • Foner, Eric. Give Me Liberty! An American History (2nd ed. 2008), university textbook
  • Gilbert, Martin. The Routledge Atlas of American History (2010)
  • Hornsby Jr., Alton. A Companion to African American History (2008) excerpt and text search
  • Kennedy, David M., Lizabeth Cohen, and Thomas Bailey. The American Pageant (2 vol 2008), university textbook study guide
  • Lancaster, Bruce, Bruce Catton, and Thomas Fleming. The American Heritage History of the American Revolution (2004)
  • Milner, Clyde A., Carol A. O'Connor, and Martha A. Sandweiss, eds. The Oxford History of the American West (1996) excerpt and text search
  • Perry, Elisabeth Israels, and Karen Manners Smith, eds. The Gilded Age & Progressive Era: A Student Companion (2006)
  • Pole, Jack P. and J.R. Pole. A Companion to the American Revolution (2003) excerpt and text search
  • Resch, John, ed. Americans at War: Society, Culture, and the Homefront (4 vol 2004)
  • Schweikart, Larry, and Michael Allen. A Patriot's History of the United States: From Columbus's Great Discovery to the War on Terror (2007), view from the right excerpt and text search
  • Tindall, George Brown, and David E. Shi. America: A Narrative History (8th ed. 2009), university textbook
  • Vickers, Daniel, ed. A Companion to Colonial America (2006)
  • Zinn, Howard. A People's History of the United States: 1492 to Present (2005), view from the left excerpt and text search
  • Zophy, Angela Howard, ed. Handbook of American Women's History. (2nd ed. 2000). 763 pp. articles by experts

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]