Provinsi Groningen

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lokasi Provinsi Groningen

Groningen (basa Groningen: Pervìnzie Grönnen) iku sawijining provinsi ing Walanda.[1] Groningen dumunung ing sisih lor Walanda.[1] Ibu kuthané Groningen yaiku kutha Groningen.[1] Pedunung Groningen cacahé sakiwa-tengené 577.081 jiwa (30 november 2009), yaiku saprateluné manggon ana ing ibu kutha Groningen.[1]

Provinsi Groningen wewatesan karo Waddenzee ana ing sisih lor, dene ing sisih wetan segara watese yaiku kali Eems kang kalebu ana ing negara Jerman lan Dollard (uga duweke Jerman lan kalebu bagéan saka Segara Wadden, Dollard iki dadi panggon kanggo nampung banyu saka kali Eems sakdurunge diilekke menyang segara lor), ana ing sisih kulon uga watesé karo negara Jerman pasé yaiku ana ing negara bagéan Niedersachsen, lah ing sisih kidul watesé yaiku provinsi Drenthe, lan ing sisih kulon uga wewatesan karo provinsi Friesland.[2]


Provinsi iki kalebu dadi provinsi paling cilik ana ing wilayah Walanda.[1] Amba saka wilayah provinsi iki yaiku 2.960,03 km².[1] Amba dharatané yaiku 2.333,28 km² lan turahané yaiku awujud segara.[1] Provinsi iki mbiyèn dibagi dadi 25 gemeente, nanging wiwit tanggal 1 Januari 2010 provinsi iki dibagi dadi 23 gemeente, mergane yaiku 3 gemeente yaiku Winschoten, Scheemda lan Reiderland saiki kalebu ana ing wilayah anyar kang ajeneng gemeente Oldambt.[1]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Provinsi_Groningen&oldid=830825"