Kutha Palangka Raya

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kutha Palangka Raya
Kalimantan > Kalimantan Tengah
Lambang Kutha Palangka Raya.
[[Gambar:|300px|Lokasi Kutha Palangka Raya ing pulo Kalimantan.]]
Motto: Isen Mulang
Dina dadi -
Walikutha Riban Satia
Jembar 2.678,51 km²[1]
Kecamatan 5
Pedunung
 -Kapadhetan
188.123 (2007)[2] jiwa ([[]])
{{{kapadhetan}}}
Suku bangsa
Basa
Agama
Flora
Fauna
Zona wektu WIB
Kodhe tilpun 0536

Situs web resmi: http://www.palangkaraya.go.id/

Kutha Palangka Raya iku sawijining kutha ing Provinsi Kalimantan Tengah, Indonésia, uga dadi ibukutha provinsi. Kutha iki nduwè motto Isen Mulang (saka Basa Dayak Sangiang), sing artiné : Pantang Mundur.

Geografis[sunting | sunting sumber]

Kutha Palangka Raya dumunung ana ing tengah-tengah Provinsi Kalimantan Tengah. Kutha iki nduwèni jembar wewengkon 2.678,51 km2, ing sajroning koordinat 1°30' - 2°24' LK lan 113°30' - 114°04' BW.

Wewengkon[sunting | sunting sumber]

Wates wewengkon Kutha Palangka Raya yaiku :

ing sisih lor karo: Kabupatèn Gunung Mas
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pulang Pisau
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Katingan
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Gunung Mas

Kecamatan[sunting | sunting sumber]

Kutha iki nduwè 5 kecamatan, yaiku :

  1. Bukit Batu
  2. Jekan Raya
  3. Pahandut
  4. Rakumpit
  5. Sebangau
  • Kecamatan sing paling ombo yaiku Rakumpit, jembaré 1.053,14 km2.
  • Kecamatan sing paling sempit yaiku Pahandut, jembaré 117,25 km2.


Pedunung[sunting | sunting sumber]

Okèhé pedunung sing kecathet kanggo taun 2007 yaiku 188.123 jiwa, pedunung lanang okèhé 93.547 jiwa lang sing wedhok okèhé 94.57 jiwa.

  • Kecamatan sing paling akèh pedunungé yaiku Jekan Raya, cacahé 96.324 jiwa.
  • Kecamatan sing paling sithik pedunungé yaiku Rakumpit, cacahé 2.948 jiwa.
  • Kecamatan sing paling padhet pedunungé yaiku Pahandut, kapadhetané 559,25 jiwa/km2.
  • Kecamatan sing paling arang pedunungé yaiku Rakumpit, kapadhetané 2,80 jiwa/km2.

Refrensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kutha Palangka Raya jroning angka 2007, Bab I.2.
  2. ^ Kutha Palangka Raya jroning angka 2007, Bab I.1.

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]