Kabupatèn Gunung Mas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Gunung Mas
Lambang Kabupatèn Gunung Mas

Lambang Kabupatèn Gunung Mas
Peta lokasi Kabupatèn Gunung Mas

Peta lokasi Kabupatèn Gunung Mas
Koordinat : 0°18’ — 1º40'30" LK lan 113º1' — 114°1' BW
Motto: Habangkalan Penyang Karuhei Tatau
Provinsi Kalimantan Tengah
Ibukutha
Jembar 10.804 km2[1]
Pedunung  
 · Cacahé 99.788 jiwa (2008)[2]
 · Kapadhetan 9,2 jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan 11
 · Désa/kelurahan 113 / 12
Dhasar hukum UU Nomor 5 tahun 2002
Tanggal 10 April 2002
Dina dadi {{{hari jadi}}}
Bupati Drs. Hambit Bintih, MM
Kodhe area telepon 0538
APBD {{{apbd}}}
DAU Rp. -
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: www.gunungmaskab.go.id

Kabupatèn Gunung Mas iku sawijining kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Tengah, Indonésia, pamekaran saka Kabupatèn Kapuas miturut UU Nomor 5 tahun 2002. Ibukutha kabupatèn iki dumunung ing Kuala Kurun, kabupatèn iki nduwè motto Habangkalan Penyang Karuhei Tatau, sing artiné : Cita-cita mbangun bareng-bareng landasané iman sing dhuwur.

Geografis[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Gunung Mas dumunung ana ing tengah-tengah Provinsi Kalimantan Tengah. Kabupatèn iki nduwèni jembar wewengkon 10.804 km2, ing sajroning koordinat 0°18’ — 1º40'30" Lintang Kidul lan 113º1' — 114°1' Bujur Wétan.

Wewengkon[sunting | sunting sumber]

Wates wewengkon Kabupatèn Gunung Mas yaiku :

ing sisih lor karo: Kabupatèn Murung Raya lan Provinsi Kalimantan Kulon
ing sisih kidul karo: Kabupatèn Pulang Pisau lan Kutha Palangka Raya
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Katingan
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Kapuas

Kecamatan[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn iki nduwè 11 kecamatan, yaiku :

  1. Damang Batu
  2. Kahayan Hulu Utara
  3. Kurun
  4. Manuhing
  5. Manuhing Raya
  6. Mihing Raya
  7. Miri Manasa
  8. Rungan
  9. Rungan Hulu
  10. Sepang
  11. Tewah
  • Kecamatan sing paling ombo yaiku Kecamatan Manuhing, jembaré 1.113 km2.
  • Kecamatan sing paling sempit yaiku Kecamatan Mihing Raya, jembaré 343 km2.

Pedunung[sunting | sunting sumber]

Okèhé pedunung miturut proyeksi kanggo taun 2008 yaiku 99.788 jiwa, pedunung lanang okèhé 52.660 jiwa lan sing wedhok okèhé 47.128 jiwa.[3]

  • Kecamatan sing paling okèh pedunungé yaiku Kecamatan Kurun, okèhé 23.337 jiwa.
  • Kecamatan sing paling sithik pedunungé yaiku Kecamatan Miri Manasa, okèhé 3.840 jiwa.
  • Kecamatan sing paling padhet pedunungé yaiku Kecamatan Kurun, padheté 27,7 jiwa/km2.
  • Kecamatan sing paling arang pedunungé yaiku Kecamatan Miri Manasa, padheté 2,5 jiwa/km2.

Refrensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Gunung Mas Jroning Angka 2008, Tabel 1.1
  2. ^ Gunung Mas Jroning Angka 2008, Tabel 4.1.1
  3. ^ Gunung Mas Jroning Angka 2008, Tabel 4.1.1

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]