Kabupatèn Pulang Pisau

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kabupatèn Pulang Pisau
Lambang Kabupatèn Pulang Pisau

Lambang Kabupatèn Pulang Pisau
Peta Kabupatèn Pulang Pisau

Peta lokasi Kabupatèn Pulang Pisau
Koordinat : 1°32' - 3°28' LK lan 113°33' - 114°18' BW
Motto: Handep Hapakat
Provinsi Kalimantan Tengah
Ibukutha
Jembar 8.997 km2[1]
Pedunung  
 · Cacahé 119.834 jiwa (2007)[2]
 · Kapadhetan 13,3 jiwa/km²
Pamérangan administratif  
 · Kecamatan 8
 · Désa/kelurahan 92 / 2
Dhasar hukum UU Nomor 5 tahun 2002
Tanggal 10 April 2002
Dina dadi {{{hari jadi}}}
Bupati H. Achmad Amur
Kodhe area telepon 0513
APBD {{{apbd}}}
DAU Rp. -
Suku bangsa {{{suku bangsa}}}
Basa {{{bahasa}}}
Agama {{{agama}}}
Flora resmi {{{flora}}}
Fauna resmi {{{fauna}}}
Zona wektu {{{zona waktu}}}
Bandhar udhara {{{bandar udhara}}}

Situs web resmi: www.pulangpisaukab.go.id

Peta Kabupatèn Pulang Pisau

Kabupatèn Pulang Pisau iku sawijining kabupatèn ing Provinsi Kalimantan Tengah, Indonésia, pamekaran saka Kabupatèn Kapuas miturut UU Nomor 5 tahun 2002. Ibukutha kabupatèn iki dumunung ing Pulang Pisau, adohé ibukutha kabupatèn saka Kutha Palangka Raya (ibukutha Provinsi Kalimantan Tengah) kurang luwih 98 km. Kabupatèn iki nduwè motto Handep Hapakat, sing artiné : manunggaling kabèh masyarakat.

Geografis[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn Pulang Pisau dumunung ana ing tengah-tengah Provinsi Kalimantan Tengah. Kabupatèn iki nduwèni jembar wewengkon 8.997 km2, ing sajroning koordinat 1°32' - 3°28' LK lan 113°33' - 114°18' BW.

Wewengkon[sunting | sunting sumber]

Wates wewengkon Kabupatèn Pulang Pisau yaiku :

ing sisih lor karo: Kabupatèn Gunung Mas lan Kutha Palangka Raya
ing sisih kidul karo: Segara Jawa
ing sisih kulon karo: Kabupatèn Katingan lan Kutha Palangka Raya
ing sisih wétan karo: Kabupatèn Kapuas

Kecamatan[sunting | sunting sumber]

Kabupatèn iki nduwè 8 kecamatan, yaiku :

  1. Banama Tingang
  2. Jabiren Raya
  3. Kahayan Hilir
  4. Kahayan Kuala
  5. Kahayan Tengah
  6. Maliku
  7. Pandih Batu
  8. Sebangau Kuala
  • Kecamatan sing paling ombo yaiku Kecamatan Sebangau Kuala, jembaré 3.801 km2.
  • Kecamatan sing paling sempit yaiku Kecamatan Kahayan Hilir, jembaré 360 km2.

Pedunung[sunting | sunting sumber]

Okèhé pedunung miturut proyeksi kanggo taun 2007 yaiku 119.834 jiwa, pedunung lanang okèhé 61.325 jiwa lan sing wedhok okèhé 58.509 jiwa.

  • Kecamatan sing paling okèh pedunungé yaiku Kecamatan Kahayan Hilir, okèhé 23.965 jiwa.
  • Kecamatan sing paling sithik pedunungé yaiku Kecamatan Kahayan Tengah, okèhé 7.158 jiwa.
  • Kecamatan sing paling padhet pedunungé yaiku Kecamatan Kahayan Hilir, padheté 64,8 jiwa/km2.
  • Kecamatan sing paling arang pedunungé yaiku Kecamatan Sebangau Kuala, padheté 2,4 jiwa/km2.

Refrensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kalteng Jroning Angka 2008, Tabel 1.3
  2. ^ Kalteng Jroning Angka 2008, Tabel 3.1.1

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]