Konggrès Basa Jawa V

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kongres-Bahasa-Jawa-V.jpg
Gubernur Jawa Wétan ing Pambukaan KBJV
Para peserta KBJV

Konggrès Basa Jawa V iku sawijining konggrès kang ngrembug werna-werna gagasan kanggo njaga lan nguri-uri lesatrining Basa Jawa sarta ngrembug babagan sing magepokan karo wigatiné budaya lan sastra Jawa kanggo mbangun pekerti bangsa. Konggrès Basa Jawa kaping-5 resmi dibukak déning Gubernur Jawa Wétan Soekarwo lan dirawuhi uga déning Sri Sultan Hamengkubuwana X, Wakil Mentri Pendhidhikan Nasional Windu Nuryanti, utusan saka negara manca kayata saka Suriname, Australia ing Hotel JW Marriot Surabaya. Konggrès iki dileksanaaké wiwit tanggal 27 nganti tanggal 30 Nopember 2011.

Angkah tujuwan konggrès[sunting | sunting sumber]

  1. Ningkataké peran lan fungsi basa lan sastra Jawa minangka pambangun watak lan pekerti kanggo sangu urip bebrayan.
  2. Nguripaké manèh upaya babagan kearifan lokal Jawa marang para mudha supaya bisa tumindak luwih santun, lan wicaksana
  3. Nggugah supaya basa Jawa bisa dianggo ngembangaké indhustri kréatif , mliginé liwat donya panulisan
  4. Ningkataké peran para sing kawogan babagan kearifan lokal Jawa jroning kauripan global lan multibudaya.

Téma lan sub-téma[sunting | sunting sumber]

Téma[sunting | sunting sumber]

Basa lan sastra Jawa minangka sumber kearifan jroning pambentukan watak lan pekerti bangsa

Sub-téma[sunting | sunting sumber]

  1. Basa lan sastra Jawa minangka sumber kearifan jroning pambentukan watak bangsa
  2. Basa lan sastra Jawa minangka sumber kearifan jroning pambentukan pekerti bangsa
  3. Basa lan sastra Jawa minangka sumber kearifan jroning urip bebrayan
  4. Basa lan sastra Jawa minangka sumber kearifan jroning kauripan bebrayan bangsa
  5. Basa lan sastra Jawa minangka sumber kearifan jroning kauripan bebrayan negara

Pemakalah[sunting | sunting sumber]

Pemakalah jroning konggrès iki arupa pemakalah inti yaiku antara liya saka Menko Kesra, Mendhiknas, Gubernur Jawa Wétan, Gubernur Jawa Tengah, Gubernur DIY lan saka Kepala Badan Pangembangan lan Pembinaan Basa. Déné pemakalah utama antara liya saka Universitas Gadjah Mada, UI ANU, UNEJ, UNWIDHA, Institut Seni Indonesia Surakarta, UNY, UNESA, Universitas Widya Mandala Surabaya, UNS, UNNES sarta para pakar budaya. Pemakalah tambahan (makalah pangombyong) antara liya arupa pemakalah komisi lan pemakalah liya.

Makalah Sub-téma A[sunting | sunting sumber]

  1. Pembelajaran Sastra Lisan Jawa di Sekolah sebagai Alternatif Pembentukan Karakter déning Anas Ahmadi, M.Pd. Dosen Basa lan Sastra Indonesia UNESA, Surabaya
  2. Pengembangan Media Fabel dalam Membentuk Generasi Cerdas,Jujur, Tangguh, dan Bertanggung Jawab[1] déning Sari Nur Saptanti, S.Pd., M.Pd. Pemerintah Kutha Semarang SMPN I, Semarang
  3. Transformasi Nilai-Nilai Luhur Sastra Jawa Klasik sebagai Pengembang Materi Pendidikan Karakter Berkearifan Lokal di Sekolah[2], déning DR. Arif Budi Wurianto Univ. Muhammadiyah Malang
  4. Nilai-Nilai Moral dan Pendidikan Karakter dalam Naskah Wulangreh dan Wedhatama[3], déning Dr. Endang Poerwanti, M.Pd. FKIP Univ. Muhammadiyah Malang
  5. Nilai Luhur Basa Jawi Kangge Generasi Mudha, déning Imam Riyadi Lembaga Pengkajian dan Pengembangan Pembelajaran3 Bahasa Jawa (LP3BJ)
  6. Bahasa dan Sastra Jawa sebagai Sumber Pendidikan Karakter dan Implementasinya dalam Pendidikan[4], déning Sutrisna Wibawa Universitas Negeri Yogyakarta
  7. Piwucalan Basa Jawi Ingkang Adhedhasar Pendidikan Karakter Bangsa, déning Dra. Sri Sulistiani, M.Pd. Dosen Jurusan Pendidikan Bahasa Daerah FBS Unesa
  8. Majalah Anak Berbahasa Jawa : Alternatif Pembentukan Watak dan Pekerti, déning Tarti Khusnul Khotimah Balai Bahasa Yogyakarta
  9. Karakter Berpikir Positif Melawan Korupsi dalam Sastra Lisan dan Terobosan Inovatif Pembelajaran Bahasa Jawa di SLTA DIY, Jateng, dan Jatim: dengan Catatan Tebal, déning Suwardi Endraswara FBS Univ. Negeri Yogyakarta.
  10. Tembang Jawa sebagai Sumber Kearifan Lokal dalam Pengembangan Pendidikan Budaya dan Karakter Bangsa. déning Esti Budihastuti Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa, Kemdiknas
  11. Prinsip Kesantunan Bertutur dalam Bahasa Jawa sebagai Bahan Pembelajaran Pekerti dan Watak Masyarakat Jawa, déning Drs. Y. Suwanto, M.Hum. Jurusan Sastra Daerah FSSR, UNS Surakarta.
  12. Dongeng: Sarana Pengenalan Nilai-Nilai Moral, Pengajaran Budi Pekerti dan Khazanah Budaya Jawa sebagai Upaya Membentuk Karakter Bangsa, déning Siti Muslifah, S.S., M.Hum. Dosen Sastra Jawa Universitas Sebelas Maret Surakarta
  13. Pendidikan Karakter Melalui Penulisan Cerkak Berbasis Pengalaman Pribadi, déning Prof.Dr. Agus Nuryatin, M.Hum. Dekan Fak. Bahasa dan Seni Univ. Negeri Semarang
  14. Kearifan Lokal saklebeting Naskah Klasik Jawi minangka Bahan Ajar Watak , déning Sri Wahyu Widayati Jurusan Bahasa Daerah (Jawa) FBS UNESA
  15. Reaktualisasi Ungkapan Tradisional Jawa sebagai Sumber Kearifan Lokal dalam Masyarakat untuk Penguatan Kepribadian Bangsa, déning hartiwidyastuti
  16. Guritan Dayaning Sastra Karya R. Intoyo: Refleksi Kearifan Jawa, déning Teguh Supriyanto UNES
  17. Tembang Macapat: Sumber Kearifan Lokal lan Media Pendidikan Budi Pakarti Bangsa Indonesia, déning Drs. D.B. Putut Setiyadi, M.Hum. Dosen PBSID, Universitas Widya Dharma Klathèn
  18. Pangetraping Ancangan Humanistis ing Pasinaon Basa Jawi: Pethitan Panggulawenthahing Kapribaden Luhur, déning Budi Nuryanto Yohanes UNESA
  19. ''Nilai-Nilai Pendidikan Karakter Bangsa dalam Serat Wedhatama, déning Gunarto Sapari Dewan Kesenian Jawa Tengah
  20. Pancawindu Wulangan Basa Jawi Provinsi Jawa Tengah 1970--2010; Tan Sepi tumrap Pembangunaning Watak Tuwin Pakarti, déning Dr.(HC) Sudi Yatmana IKIP PGRI Semarang

Makalah Sub-téma B[sunting | sunting sumber]

  1. Ilir-ilir Sunan Kalijaga: Sumber Pembentukan Pekerti Bangsa déning Drs. Puji Santosa, M.hum. Badan Bahasa
  2. Pewarisan Basa lan Kapribaden Jawa ing Dolanan Bocah déning Dra. Suyami, M.Hum. Peneliti Balai Pelestarian dan Nilai Tradisional Yogyakarta
  3. Ungkapan dan Sikap Jawa: Sumbangannya terhadap Pembentukan Budi Pekerti déning Supardjo Sastra Jawa, FSSR, UNS Solo
  4. Ajaran Moral dalam Serat Wedhatama dalam Membentuk Pekerti Bangsa déning Hardiyanto Fak. Bahasa dan Seni Univ. Negeri Yogyakarta
  5. Caranipun Nggegulang Budi Pekerti tumrap Para Siswa lan Generasi Mudha déning Imam Riyadi
  6. Nilai Moral dalam Cerita Rakyat Sebagai Sarana Pendidikan Budi Pekerti déning Dwi Sulistyorini Fak. Sastra Univ. Negeri Malang
  7. Ajaran Tasawuf dalam Singiran Tanpa Waton Gus Dur dan Kontribusinya dalam Pembentukan #Watak dan Pekerti Bangsa déning Wahyu Widodo, S.S. Univ. Brawijaya Malang
  8. Nilai Moral dalam Sesorah sebagai Upaya Pembentukan Pekerti dalam Kehidupan Bermasyarakat déning Dalwiningsih, S.Pd. Balai Bahasa Surabaya
  9. Wacana Larangan (Ora Ilok) pada Masyarakat Jawa di Jawa Timur sebagai Pengajaran Berbudi Pekerti déning Siti Komariyah, S.Pd. Balai Bahasa Surabaya
  10. Nilai-Nilai Luhur dalam Paribasan dengan Konteks Kehidupan Keluarga Jawa sebagai pembentuk Pribadi Bangsa déning Laura Andri Retno Martini Staf Pengajar Fak. Ilmu Budaya UNDIP Semarang
  11. Serat Nitiprana sebagai Sumber Kearifan dalam Pembentukan Pekerti Bangsa déning Nurhidayati, M.Hum. FBS Univ. Negeri Yogyakarta
  12. Perintah dan Larangan dalam Ungkapan Tradisional Jawa: Upaya Mengungkap Peranan Kearifan Lokal sebagai Acuan Pembentukan Pekerti Bangsa déning Siti Mulyani Fak. Bahasa dan Seni Univ.Negeri Yogyakarta
  13. Pembelajaran Unggah-Ungguh sebagai Media Pembentukan Pekerti Anak-Anak déning Maryaeni Dosen Jurusan Sastra Indonesia Fak. Sastra Univ. Negeri Malang
  14. Kegiatan Ektra Kurikuler: Kethoprak, Reyog, Kendhang, Tembang, Teater Basa Jawa, Nulis Crita lan Maca Guritan Sastra Karawitan kangge Nuwuhaken Budi Pekerti Luhur déning Ary Suharno SMPN 1 Kalidawir, Tulungagng
  15. Pembelajaran Bahasa Jawa sebagai Wahana Pembentukan Watak Pekerti Bangsa déning Endang Rahayu MH, S.Pd., M.Pd. nor_avis2005@yahoo.co.id
  16. Tembang Macapat: Sumber Kearifan Lokal lan Media Pendidikan Budi Pakarti Bangsa Indonesia déning Drs. D.B. Putut Setiyadi, M.Hum. Dosen PBSID, Universitas Widya Dharma Klaten
  17. Nilai Moral dalam Sesorah sebagai Upaya Pembentukan Pekerti dalam Kehidupan Bermasyarakat déning Dalwiningsih, S.Pd. Balai Bahasa Surabaya
  18. Nilai-Nilai Luhur dalam Paribasan dengan Konteks Kehidupan Keluarga Jawa sebagai Pembentuk Pribadi Bangsa déning Laura Andri Retno Martini Staf Pengajar Fak. Ilmu Budaya UNDIP Semarang
  19. Perintah dan Larangan dalam Ungkapan Tradisional Jawa: Upaya Mengungkap Peranan Kearifan Lokal sebagai Acuan Pembentukan Pekerti Bangsa déning Siti Mulyani Fak. Bahasa dan Seni Univ.Negeri Yogyakarta
  20. Komputerisasi Carakan Jawa sebagai upaya Pelestarian Sumber Kearifan dalam Pembentukan Watak dan Pekerti Bangsa déning Ki Demang Sokowaten kidemangsokowaten@gmail.com
  21. Tembang Dolanan Anak-Anak Berbahasa Jawa : Sumber Pembentukan Watak dan Budi Pekerti déning Yuyun Kartini, S.Pd. Balai Bahasa Surabaya

Makalah Sub-téma C[sunting | sunting sumber]

  1. Kearifan Lokal Jawa dalam Kesenian Sintren déning Ni Nyoman Subardini Badan Bahasa, Kementerian Pendidikan Nasional Jl. Daksinapati Barat IV, Rawamangun Jakarta Timur
  2. Konteks lan Jendher Sajroning Pamulangan Basa Jawa Ing Jawa Wetan déning Dra. Darni, M.Hum. Univ. Negeri Surabaya Jurusan Pendidikan Bahasa Daerah, Fak. Bahasa dan Seni
  3. Singir sebagai Media Dakwah dan Pendidikan déning Moh Muzakka Mussaif Staf Pengajar Magister Ilmu Susastra Program Pascasarjana Univ. Diponegoro
  4. Basa lan Sastra Jawa Minangka Sumber Pasinaon Jawa déning Prof. Dr.Dr. Soetomo WE., M.Pd. Program Pascasarjana STIEPARI Jl. Lamongan Raya No.11, Semarang
  5. Falsafah Kalatidha Cermin Kearifan Masyarakat Orang Jawa dalam Menghadapi Perkembangan dan Globalisasi Kehidupan déning Mulyoto Sastra Daerah, FSSR, UNS Surakarta
  6. Kesantunan Berbahasa Jawa dalam Kraton Surakarta Hadiningrat déning Eka Susylowati Universitas Surakarta
  7. Khotbah di Gereja Katolik: Media Pewarisan Keutamaan dan Konservasi Bahasa Jawa déning Sudarmanto Macaryus Univ. Sarjanawiyata Tamansiswa Yogyakarta
  8. Pemakaian Bahasa Jawa dalam Keluarga Jawa di Manado déning Ratun Untoro Balai Bahasa Provinsi Sulawesi Utara
  9. Ada Jawa di Kedaulatan Rakyat dan Solopos: Pilar Kehidupan Bahasa Jawa dan Kebudayaan Lokal Masyarakat Yogyakarta dan Surakarta déning Heri Priyatmoko
  10. Peranan Bahasa, Sastra, dan Budaya Jawa sebagai Sumber Kearifan Kehidupan Keluarga déning Sri Pamungkas, S.S., M.Hum. STKIP PGRI Pacitan
  11. Sikap Masyarakat Jawa terhadap Ideologi Asing dalam Babad Tanah Jawi dan Darmogandul déning Dr. Saifur Rohman, M.Hum.
  12. Rubrik “Calon Pengarang” Majalah Jaya Baya minangka Sarana Nggrengsengake Ngarang Basa Jawa Tumrap Siswa SD lan SMP déning Widodo Basuki Redaktur Pelaksana, Majalah Jaya Baya
  13. Wigatine “Wong Gendheng” Sajroning Sanggar Sastra Jawa déning Sunarko Budiman
  14. Eufemisme sebagai Tindak Komunikasi yang Beradab dalam Bahasa Jawa déning Dwi Sutana Balai Bahasa Yogyakarta
  15. Nilai Luhur Basa Jawi Kangge Generasi Mudha déning Imam Riyadi Lembaga Pengkajian dan Pengembangan Pembelajaran3 Bahasa Jawa (LP3BJ)
  16. Penghilangan Identitas Jawa: Kasus bahasa (Jawa) Cirebon déning M. Abdul Khak Balai Bahasa Bandung
  17. Kesadaran Pandum dan Laku: Sebuah Solusi Demokratis yang Mengarifkan Karakter Manusia déning Dr. F.X. Rahyono, M.Hum
  18. Bahasa dan Sastra Jawa dalam Tradisi Pesantren déning Toha Machsum Balai Bahasa Surabaya
  19. Keunikan Bahasa Jawa Dialek Banyumassebagai Cerminan Identitas Masyarakat Banyumas déning Drs. Yani Paryono, M.Pd. Balai Bahasa Surabaya
  20. Bahasa Jawa dalam Kegiatan Ritual Selamatan di Tengah Masyarakat Multikultural déning Nuryani, S.Pd., M.A. Dosen Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia UIN Syarif Hidayatullah Jakarta
  21. Sastra Jawa Gagrag Anyar Minangka Refleksi Kearifan ing Madyaning Masyarakat déning Sri Widati Balai Bahasa Yogyakarta
  22. Jejak Nyanyian Jawa di Daerah Transmigrasi déning Heksa Biopsi P.H., S.S. Kantor Bahasa Provinsi Sulawesi Tenggara
  23. Sumbanganing Ulah Nindakaken Teologi Lokal kangge Nuntun Tumindaking Gesang Masamuwan déning Pdt. Setiayadi Anggota Tim Pengembangan Berteologi lokal Lintas Imam Kerjasama Sinode GKJ lan Lembaga Percik-Salatiga
  24. Bahasa dan Budaya Jawa Seloguding-an di Kabupaten Probolinggo: Potret Kebertahanan Sebuah Entitas Masyarakat Jawa lama dalam Dominasi Madura déning Imam Qalyubi Kandidat Doktor Linguistik UGM Yogyakarta
  25. Manifestasi Dewa yang Tertinggi dalam Karya Sastra Tantu Panggelaran Merupakan Kesempurnaan Realitas Kosmos déning Turita Indah Setyani Fak. Ilmu Pengetahuan Budaya Univ, Indonesia, Depok
  26. Nilai-Nilai Luhur dalam Paribasan Jawa dengan Konteks Kehidupan Keluarga déning Citra Aniendita Sari Badan Pengembangan dan Pembinaan Bahasa, Kemendiknas
  27. Dongeng Saka Pesisir: “Derwis Nggugat Kaswargan” déning Sb Purnama UNESA Surabaya
  28. Amemangun Karyenak Tyasing Sesama: Wujud Unggah-Ungguh Berbahasa Jawa sebagai Upaya Pembinaan Watak Bangsa déning Suharti Univ. Negeri Yogyakarta
  29. Cerita Dewi Sri sebagai Sumber Kearifan dalam Kehidupan Berkeluarga déning Avi Meilawati Univ. Negeri Yogyakarta
  30. Nilai-Nilai Luhur dalam Ungkapan Jawa sebagai Fondamen Kehidupan Masyarakat Berbudaya déning Prof. Endang nurhayati Dosen Prodi Pendidikan Bahasa Jawa Fak. Bahasa dan Seni. Univ. Negeri Yogyakarta
  31. Keaktualan Ungkapan Jawa yang Bernilai Kearifan untuk Guyub Bebrayan déning Bambang Murtiyoso Pengamat Sosial dan Budaya, Pensiunan Dosen ISI Surakarta
  32. Basa Suroboyoan dalam Sauvenir Cak Cuk: Cermin Kearifan Lokal déning Foriyani Subiyatningsih
  33. Pranatacara dalam Bahasa Jawa sebagai Sumber Kearifan dalam Kehidupan Bermasyarakat déning Anik Muslikah
  34. Nilai Kearifan Lokal dalam Tuturan tak Langsung Bahasa Jawa déning Edy Setiyanto Balai Bahasa Yogyakarta
  35. Pesona Bahasa Basanan dan Wangsalan Berbahasa Jawa Dialek Osing Banyuwangi déning M Oktavia Vidiyanti Oktaviavidi@yahoo.com
  36. Piwucal lan Tata Krami Jawi ing Kaset Dhagelan Mataram déning Dhanu Priyo Prabowo Priyoprabowo2000@yahoo.com
  37. Pembelajaran Bahasa dan Sastra Jawa sebagi Sumber Kearifan dalam Kehidupan Bermasyarakat déning TUKIMAN TARUNA Swedia2006@yahoo.co.id
  38. Kalawarti Basa Jawa Wadhah Pamarsudi Basa lan Sumber Pamulangan Basa Jawa kang Kontekstual déning Dwika Apriyani 2kajavanesse@gmail.com
  39. Sastra Jawa Modern sebagai Sumber Kearifan dalam Kehidupan Bermasyarakat pada Generasi Muda déning Efendy widayat Avi_meilawati@yahoo.com
  40. Basa Sesrawungan ing Kalangan Etnis Tionghoa Jawa Tengah déning Yahya Wirawan Tembang Dolanan Tradisional Jawa Sebagai Pendidikan Anak Usia Dini déning Dra. Dyah Padmaningsih, M.Hum.
  41. Bahasa Jawa dalam Upacara Mantenan Di Semarang déning Sutejo K. Widodo
  42. Pamrayogi Cak-Cakanipun Basa Jawi ing Pawiyatan saha Bebrayan ing Wekdal Sapunika[5] déning J. F. X. Hoery
  43. Basa Jawa Pantura Ora Kecatet nanging Tembang lan Geguritane Ngrambah Nuswantara déning Nurochman Sudibyo YS
  44. Bahasa Jawa Krama Pembentuk Generasi Santun déning Sri Satriya Tjatur Wisnu Sasangka Linguaginurit@yahoo.co.id
  45. Fenomena Bahasa Tegal dalam Tingkah Laku déning Bontot Sukandar
  46. Parikan minangka Idhentitas lan Sarana Regulasi Sosial ing Masyarakat Surabaya déning Sugeng Adipitoyo

Komisi[sunting | sunting sumber]

Asil[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]