Kondensator

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Kondensator utawi asring dipunsebat minangka kapasitor inggih punika satunggaling piranti ingkang saged nyimpen energi ing salebeting medan listrik, kanthi cara ngempalaken ingkang boten seimbang internal saking muatan listrik. Kondensator gadhah satuan ingkang dipunsebat Farad saking nami Michael Faraday. Kondensator ugi dipuntepang minangka "kapasitor", nanging tembung "kondensator" taksih dipunginakaken ngantos sapunika[1]. Ingkang pisanan dipunsebat dening Alessandro Volta minangka ilmuwan Italia ing taun 1782 (dari bahasa Itali condensatore), gegayutan kaliyan kemampuan piranti kangge nyimpen satunggaling muatan listrik ingkang inggil kabandhingake komponen sanesipun. Kathah saking basa lan negara ingkang boten ngginakaken basa Inggris taksih ngacu saking tetembungan basa Italia "condensatore", basa Perancis condensateur, Indonesia lan Jerman Kondensator utawi Spanyol Condensador.

  • Kondensator gadhah kalih samparan lan kalih kutub inggih punika positif lan negatif sarta gadhah cairan elektrolit lan biasanipun wujudipun tabung.
Polarized kondensator symbol 3.jpg Lambang kondensator (gadhah kutub) ing skema elektronika.
  • Menawi jinis ingkang satunggal malih kathah nilai kapasitasipun langkung andhap, boten gadhah kutub positif utawi negatif ing samparan, kathaipun wujudipun bunder pipih warni coklat, abrit, ijo lan sanesipun kados tablet utawi kancing rasukan.
Capacitor symbol.jpg Lambang kapasitor (boten gadhah kutub) ing skema elektronika.

Nanging biasanipun lan kondisi sarta artikulasi basa saben negara manut saking masyarakat ingkang langkung asring nyebataken. Sapunika biasanipun tiyang kasebat namung nyebataken salah satunggaling nami ingkang langkung dominan dipunginakaken utawi langkung asring dipunpireng. Ing mangsa punika, kondensator asring dipunsebat kapasitor (capacitor) utawi kosok wangsulipun ingkang wonten ilmu elektronika dipunsingkat kanthi aksara (C).

Lithium Ionen Kondensator

Kapasitansi[sunting | sunting sumber]

Satuan saking kapasitansi kondensator inggih punika Farad (F). Nanging Farad inggih punika satuan ingkang langkung ageng, pramila dipunginakaken:

  • Pikofarad (pF) = 1\times10^{-12}\,F
  • Nanofarad (nF) = 1\times10^{-9}\,F
  • Microfarad (\mu\,F) = 1\times10^{-6}\,F

Kapasitansi saking kondensator saged dipuntemtokaken kanthi rumus:

C=\epsilon_0\epsilon_r\frac{A}{d}

C : Kapasitansi

\epsilon_0 : permitivitas hampa

\epsilon_r : permitivitas relatif

A : luas pelat

d :jarak antar pelat/tebal dielektrik

Menawi cara damel ageng kapasitansi kapasitor utawi kondensator kanthi cara:

  1. Sungsunipun lapis-lapis.
  2. Jembaraken permukaan variabel.
  3. Ngginakaken bahan ingkang daya tembus ageng.
Permitivitas Relatif Dielektrik
Dielektrik Permitivitas
Keramik rugi rendah 7
Keramik k tinggi 50.000
Mika perak 6
Kertas 4
Film plastik 2,8
Polikarbonat 2,4
Polistiren 3,3
Poliester 2,3
Polipropilen 8
Elektrolit aluminium 25
Elektrolit tantalum 35

Wujud lan Macam kondensator[sunting | sunting sumber]

Karakteristik kondensator
Tipe Jangkauan Toleransi (%) Tegangan AC lazim (V) Tegangan DC lazim (V) Koefisien suhu (ppm/C) Frekuensi pancung f_R (MHz) Sudut rugi (\tan\;\delta) Resistansi bocoran (\Omega) Stabilitas
Kertas 10 nF - 10 uF ± 10% 500 V 600 V 300 ppm/C 0,1 MHz 0,01 109 \Omega lumayan
Mika perak 5 pF - 10 nF ± 0,5% - 400 V 100 ppm/C 10 MHz 0,0005 1011 \Omega Baik sekali
Keramik 5 pF - 1 uF ± 10% 250 V 400 V 30 ppm/C 10 MHz 0,01 108 \Omega Baik
Polystyrene 50 pF - 500 nF ± 1% 150 V 500 V -150 ppm/C 10 MHz 0,0005 1012 \Omega Baik sekali
Polyester 100 pF - 2 uF ± 5% 400 V 400 V 400 ppm/C 1 MHz 0,001 1011 \Omega Cukup
Polypropylene 1 nF - 100 uF ± 5% 600 V 900 V 170 ppm/C 1 MHz 0,0005 1010 \Omega Cukup
Elektrolit aluminium 1 uF - 1 F ± 50% Terpolarisasi 400 V 1500 ppm/C 0,05 MHz 0,05 108 \Omega Cukup
Elektrolit tantalum 1 uF - 2000 uF ± 10% Terpolarisasi 60 V 500 ppm/C 0,1 MHz 0,005 108 \Omega Baik

Jinis kondensator[sunting | sunting sumber]

Adhedhasar mupangatipun kondensator dipunbagi dados:

  1. Kondensator tetap (nilai kapasitasnya tetap tidak dapat diubah)
  2. Kondensator elektrolit (Electrolite Condenser = Elco)
  3. Kondensator variabel (nilai kapasitasnya dapat diubah-ubah)

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Kondensator (dipununduh 21/10/2012)

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kondensator&oldid=834804"