Michael Faraday

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Michael Faraday
Foto déning Henry William Pickersgill, ca. 1820
Foto déning Henry William Pickersgill, ca. 1820
Miyos 22 September 1791
Newington Butts, Surrey, Inggris
Tilar donya 25 Agustus 1867 (umur 75)
Hampton Court, Surrey, Inggris
Dalem Inggris
Warga negara Britania Raya
Kabangsan Inggris
Bidhang Fisika lan Kimia
Lembaga Royal Institution
Kaahlian Faraday's law of induction
Electrochemistry
Faraday effect
Faraday cage
Faraday constant
Faraday cup
Faraday's laws of electrolysis
Faraday paradox
Faraday rotator
Faraday-efficiency effect
Faraday wave
Faraday wheel
Lines of force
Mangaruhi Humphry Davy
William Thomas Brande
Notable awards Royal Medal (1835 & 1846)
Copley Medal (1832 & 1838)
Rumford Medal (1846)
Agama Sandemanian
Tapak asma
Michael Faraday's signature

Michael Faraday (22 September 1791-25 Agustus 1867) punika èlmuwan Inggris ingkang pikantuk julukan "Bapak Listrik", amargi upadosipun listrik dados tèknologi ingkang kathah gunanipun. Panjenenganipun nyinaoni manéka bidang èlmu kawruh, kalebet elektromagnetisme lan elektrokimia. Panjenenganipun ugi nemokaken alat ingkang ing tembe wuri dados pangobong Bunsen, ingkang dipungunakaken mèh ing sedaya laboratorium sains minangka sumber panas ingkang praktis.

Èfèk magnetisme nuntun panjenenganipun nemokaken gagasan-gagasan ingkang dados dhasar téori medan magnet. Panjenenganipun kathah maringi ceramah kanggé momolèraken èlmu pengetauan dhumateng masarakat umum. Payaketan rasionalipun salebetipun ngembangaken téori lan nganalisis asilipun banget ngéramaken.

Kutipan[sunting | sunting sumber]

  • "Boten wonten ingkang saklangkung éndah kanggé dados kasunyatan."
  • "Tandangi. Rampungna. Terbitna." – pituturipun dhumateng William Crookes ingkang tasih anèm

Pirsani ugi[sunting | sunting sumber]

  • Buku dintenan Faraday, ¶ 7718, 30 Sept. 1845 lan ¶ 7504, 13 Sept. 1845

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Michael_Faraday&oldid=821220"