Komando Daerah Militer I/Bukit Barisan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Kodam I/Bukit Barisan iku sawijining Komando Kewilayahan Pertahanan sing nyakup provinsi Sumatera Lor, Sumatera Kulon lan Riau. Pangdam I/Bukit Barisan sing saiki diwengku déning Mayor Jenderal TNI Burhanuddin Amin wiwit tanggal 3 November 2008, nggantèkaké Mayor Jenderal TNI Markus Kusnowo.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Tanggal 30 September 1945, pemuda-pemudi sing nresnani Kamardikan Republik Indonesia sing diproklamasèkaké tanggal 17 Agustus 1945 nggawé organisasi-organisasi massa. Ing Acèh madeg Ikatan Pemuda Indonesia (IPI), ing Kutha Medan Barisan Pemuda Indonesia (BPI), ing Sumatera Kulon, Pemuda Republik Indonesia (PRI) lan ing Riau Pemuda Indonesia (PI). Organisasi-organisasi massa sing akèh madeg mau antara liya njélma dadi Tentara Keamanan Rakyat (TKR).

Pambentukan TKR[sunting | sunting sumber]

Tanggal 10 Oktober 1945 ing dhaérah Sumbagut sacara resmi kabentuk TKR, tanggal 12 Oktober 1945 ing Aceh TKR Divisi V, tanggal 10 Oktober 1945 ing Sumatera Wétan TKR Divisi IV, tanggal 10 November 1945 ing Tapanuli Divisi VI lan tanggal 1 Januari 1946 ing Sumatera Tengah (Sumbar-Riau) TKR Divisi III. Ing tanggal 13 Desember 1949 dibentuk Komando Tentara Teritorium Sumatera Utara (KO TT-SU), wilayah meliputi : Aceh, Sumatera Wétan dan Tapanuli.

Korem ing Kodam I/Bukit Barisan[sunting | sunting sumber]

Miturut Surat Keputusan Kepala Staf Angkatan Darat ( KASAD ) Nomer : Kep / 67 / XII / 2005 tanggal 30 Desember 2005 wis dibentuk Korem 033/Wira Satya Kodam I/BB, mula Korem sing ana ing sangisoré Kodam I/BB dadi 5 Korem yaiku :

  1. Korem 022/Pantai Timur ing Pematang Siantar mbawahi 5 Kodim, 85 Koramil lan 3 Yonif (Yonif 121/MK, Yonif 122/TS lan Yonif 126/KC).
  2. Korem 023/Kawal Samudra ing Sibolga mbawahi 6 Kodim , 75 Koramil lan 2 Yonif (Yonif 123/RW lan Yonif 125/SMB)
  3. Korem 031/Wirabima ing Pekan Baru, Riau mbawahi 5 Kodim, 50 Koramil, 2 Yonif (Yonif 132/BS lan Yonif 134/TS), Yon Arhanuse-13/Pekanbaru lan Denrudal 004 Dumai.
  4. Korem 032/Wirabraja ing Padang, Sumatera Kulon mbawahi 9 Kodim, 83 Koramil lan 2 Yonif (Yonif 131/BRS lan Yonif 133/YS) serta Den Zipur-2.
  5. Korem 033/Wira Pratama ing Tanjung Pinang, Kepulauan Riau mbawahi 4 Kodim.

Satuan ing Kodam I/BB[sunting | sunting sumber]

Batalyon sing ana :

  • Yonif 100/Raider,
  • Yonif 121/Macan Kumbang,
  • Yonif 122/Tombak Sakti,
  • Yonif 123/Rajawali,
  • Yonif 125/Simbisa,
  • Yonif 126/Kalacakti,
  • Yonif 131/Braja Sakti,
  • Yonif 132/Bima Sakti,
  • Yonif 133/Yudha Sakti,
  • Yonif 134/Tuah Sakti,
  • Yonarmed 2/105 Kilap Sumagan,
  • Yonkav 6/Serbu Naga Karimata,
  • Yonzipur 1/Dhira Dharma
  • Den Zipur 2 Padang Mengatas
  • Den rudal 2 di Dumai
  • Kompi Kavaleri serbu di Pekanbaru

Sauntara iku, Kodam I/BB uga nduwé satuan Berdiri Sendiri yaiku:

  • Brigade Infanteri
  • Rindam I/BB,
  • Kodim 0201/BS,
  • Yonif 100/Raiders,
  • Yon Kav-6/Serbu,
  • Yon Arhanudse-11/BS, dan
  • Yon Zipur-1 serta
  • Yon Armed 2/105.

Daftar Panglima[sunting | sunting sumber]

Tingkat Komando Satuan Pelaksana Kodam[sunting | sunting sumber]

  1. Korem 022/Pantai Timur
  2. Korem 023/Kawal Samudra
  3. Korem 031/Wirabima
  4. Korem 032/Wirabraja
  5. Korem 033/Wira Pratama
  6. Resimen Induk Militer Kodam I/Bukit Barisan