Kali Amur

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kali Amur
Kreteg Khabarovsk.
(Note: Kreteg dirékonstruksi ing 1999.)
Chinese name
Traditional Chinese: 黑龍江
Simplified Chinese: 黑龙江
Literal meaning: "Kali Naga Ireng"
Jeneng Manchu
Manchu: ᠰᠠᡥᠠᠯᡳᠶᠠᠨ ᡠᠯᠠ.SVG
(Sahaliyan Ula)
Jeneng Mongolia
Mongolian: Хар Мөрөн
(Khar Mörön)
Jeneng Rusia
Russian: Амур
(Amur)
Amur
Dhaérah ilèn Amur
Dhaérah ilèn Amur
Origin Gunung-gunung ing Cina lor-wétan
Mouth Samudra Pasifik, liwat Selat Tartar
Basin countries Cina, Rusia, Mongolia
Length 4,444 km (2,761 mi)
Basin area 1,855,000 km² (716,200 mi²)
Kreteg kali Amur sawisé direkontruksi taun 1999

.

Kali Amur utawa Heilong Jiang (Basa Rusia: река Аму́р) kuwi kali kang nomer 9 paling dawa ing donya, dadi tapel wates antara Rusia wétan lan Cina lor-wétan.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Ing referensi sajarah loro entitas geopolitik iki dikenal minangka Manchuria Njaba (Manchuria Rusia) lan Manchuria Njero. Provinsi Heilongjiang ing Cina dumunung ana ing sisih kidul kali lan dijenengké miturut jenengé kali iki, mangkono uga Amur Oblast, Rusia ing pereng sisih lor.

Kali Amur kuwi minangka simbol wigati banget tumrap — lan faktor geopolitik wigati ing — hubungan Cina-Rusia. Kali Amur utamané wigati jroning mangsa sawisé pamisahan politis Sino-Soviet ing taun 1960-an.

Jeneng Kali Ireng utawa Black River dipigunakaké déning wong Manchu lan Dinasti Qing kang tansah nganggep yèn kali iki panggonan kang suci.

Distrik Amuri ing Tampere uga éntuk jeneng sawisé pertempuran ing kali iki jroning perang Rusia-Jepang.

Sumber ekonomi ing dhaerah ilèn Kali Amur yakuwi: pabrik, metalurgi, tambang wesi, non-ferrous metals, emas, batubara, listrik tenaga banyu, gandum, biji wesi, kedhelé, iwak, kayu lan perdhagangan Cina-Rusia. Tambang lenga Daqing, nomer 4 ing donya, dumunung ana ing cedhak kutha Daqing ing Heilongjiang, atusan kilometer saka Kali Amur.

Anak kali[sunting | sunting sumber]

Anak kali kang wigati yakuwi:

Kutha kang diliwati[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]


Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 53°06′N, 140°44′E

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kali_Amur&oldid=813496"