Henri Moissan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Henri Moissan
Henri Moissan.jpg
Miyos 28 September 1852
Paris, Prancis
Tilar donya 20 Februari 1907 (umur 54)
Paris, Prancis
Kabangsan Prancis
Bidhang Kimia
Lembaga Sorbonne
Lulusan saking Collège de Meaux
École Pratique des Haute Études
Doktoral advisor Pierre Paul Dehérain
Doctoral students Paul Lebeau
Maurice Meslans
Kaahlian Isolation of fluorine
Notable awards Medali Elliott (1898)
Penghargaan Nobel Kimia (1906)
Medali Davy (1896)
Agama Christian
Tapak asma
Henri Moissan's signature

Henri Moissan (lair ing Paris, 28 September 1852 – tilar donya ing Paris, 20 Februari 1907 kanthi umur54 taun) inggih menika kimiawan Prancis. Piyambakipun nyambut damel wonten ing laboratorium Museum Sajarah Alam kaliyan Sekolah Farmasi wonten ing Paris. Moissan dados guru besar toksikologi nalika taun 1886 lan kimia anorganik nalika taun 1889 nalika Sekolah Farmasi. Salaminipun sekolah piyambakipun neliti senyawa fluor. Nalika taun 1886, piyambakipun ngisolasi fluorin gas reaktif kaliyan ngulawentah sipatipun dhumateng unsur sanesipun.

Nalika taun 1900, piyambakipun nerbitaken penelitian ingkang irah-irahanipun Le Fluor et ses composés (Fluorin kaliyan Unsur-Unsuripun).

Moissan nglajengaken studinipun wonten ing babagan kimia anorganik, nalika taun 1892, piyambakipun nyusun tungku perapian busar listrik. Tungku perapian (pawon) iki dipunagem kangge nyinauni sarta ngisolasi senyawa-senyawa ingkang rikala semanten dipunpitadosi boten saged dipunmangertosi. Ia menerbitkan studinya pada tahun 1897 dalam bukunya Le Four électrique (Tungku Perapian Listrik). Moissan menika dipunpitados nate neliti sintesis intan kanthi cara nambah tekanan tinggi maring karbon.

Moissan nate angsal Bebungah Nobel Kimia nalika taun 1906, dadi wong Yahudi kapindho ning sujarah ingkang mimpangaken. Moissan dipunkurmati amargi padamelanipun ingkang kedhah ngisolasi unsur fluor kaliyan ngembangaken tungku listrik Mossman. Sesampunipun nampi bebungah, piyambakipun lajeng séda. Henri Moissan séda wonten ing Paris nalika tanggal 20 Februari 1907. Nalika séda, yuswanipun namung 54, ananging nalika kuwi piyambakpun nilaraken warisan prèstasi.

Pirsani Ugi[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Cithakan:Medali Davy

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Henri_Moissan&oldid=864717"